Schermann Márta: Árvaálom – Trafó Kortárs Művészetek Háza

Schermann Márta: Árvaálom
2016.03.17-18. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza
PREMIER!

Az Árvaálom című dokumentumszínházi produkció Schermann Márta hosszú távú, társadalmi-művészi projektjének egyik állomása. Az előadás egy idős prostituált történetét mutatja be, így személyes közelségbe hozza a prostitúció világát, melybe belekerülni nagyon könnyű, de ahonnan kiút alig akad – pedig az esetek túlnyomó részében az érintettek nem szabad akaratukból választják ezt az életet. Az állami gondozásban élő lányok a leginkább veszélyeztetettek. Az előadásban 8 állami gondozott lány lép színpadra profi színészekkel és zenészekkel.

clip_image002

Az előadásban egy intézetben felnőtt idős prostituált részletgazdagon, gyakran humorral és bölcs rálátással emlékszik vissza életére, beavatva így a nézőket a prostituáltak mindennapjaiba. A Mátyás téri prostituált szerepét Lázár Kati játssza, partnerei pedig Háy Anna és Záhonyi Enikő.

Az elhangzó dalokat – Pejtsik Péter és Szabó T. Anna munkái – Andrejszki Judit és Tóth Evelin adja elő.

A lányok kiszöknek az intézetből, nincs hol aludni, kint van az utcán, erre vannak speciálisan kiképzett stricik, akik felismerik, melyik az intézetis. Azt mondják, gyere, meghívlak egy kólára, szállást adnak, aztán kiállítják őket. A fiatal lányok, azok a fontosak, hogy ők ne kerüljenek ebbe bele, de… hogy mondjam? Nem tudunk nekik példát mutatni. A prostik lányai, a 15-16 évesek bejárnak hozzám. Mindig mondom nekik, hogy nem szabad, ne csináld. Erre mondja, hogy de mit csináljak?
(idős prostituált, 2015. július)

Az előadásban közreműködik az Esztergomi Gyermekotthon nyolc növendéke, akik egy éven keresztül részt vettek Schermann Márta és munkatársai által – a projekt részeként – heti rendszerességgel tartott színházi workshopon, és szereplői voltak a 2016 februárjában az esztergomi intézetben játszott térspecifikus előadásnak, a Befonónak is.

Az Árvaálom létrejöttét a workshop mellett kutatómunka is megelőzte: az interjúk és egyéb dokumentumok alapján készült szöveget Hárs Anna írta, a produkciót a projekt megálmodója, Schermann Márta rendezte.

Az Árvaálom az előadás elkészültével nem ér véget. Schermann Márta a jövőben munkatársaival és az előadásban szereplő lányokkal együtt ellátogat több hazai gyermekotthonba, ahol projektbemutatóval egybekötött beszélgetést tartanak azzal a céllal, hogy megmutassák: létezik másik út az állami gondozott lányok számára is.

A projekt a Norvég Civil Alap támogatásával jöhetett létre.

Szereplők:

LÁZÁR Kati, ANDREJSZKI Judit, HAY Anna, TÓTH Evelin, ZÁHONYI Enikő
és a lányok: Bogi, Dzseni, Dzseni, Fanni, Heni, Kicsi, Niki, Szinti
Eredeti dokumentumok alapján írta: HÁRS Anna Zeneszerző: PEJTSIK Péter
Dalszöveg: SZABÓ T. Anna
Koreográfia: HÓD Adrienn
Látvány: KISS Gabriella, SCHERMANN Márta
Fény: ÉLTETŐ András
Videódokumentáció: TÓTH Artin

Cikkek a február 25-i Befonóról

http://nepszava.hu/cikk/1087033-esztergomi-arvaalmok
http://nol.hu/kultura/a-valodi-elet-durvasaga-sokkolobb-az-arvacskanal-is-1604357
http://hvg.hu/itthon/20160303_gyermekprostitucio_gyermekvedelem_esztergomi_gyermekotthon_gyamsag_eloadas
http://index.hu/kultur/2016/03/03/azt_mondta_szep_vagyok_es_agyba_hozza_majd_a_kakaot_nekem/
http://444.hu/2016/03/07/bejelolt-egy-45-eves-pali-azt-mondta-ugy-fog-kezelni-mint-egy-kiralynot
http://24.hu/belfold/2016/03/04/ezek-a-gyerekek-masfel-eve-drogfuggok-voltak-nem-kicsit-nagyon/
http://divany.hu/kolyok/2016/03/05/esztergomi_leanynevelo_intezet_ha_film_lenne_oscart_kapna._de_ez_a_valosag./
http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37583%3Atompa-andrea-felemel&catid=13%3Aszinhazonline&Itemid=23

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza