Shrek a Musical – Április elején kezdődnek a színpadi próbák

Elkészültek a jelmezek, a díszlet- és látványtervek, április elején pedig megkezdődnek a Shrek a Musical színpadi próbái: az Oscar-díjas animációs filmből készült musicalt május 29-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában, a címszerepet Feke Pál, Fionát Szinetár Dóra kelti életre, a Szamár pedig Csonka András lesz.

Budapest, 2016. március 8. Sári Éva (b) Ogre mama, Oláh Gergõ (b2) Kismalac, Csonka András (b3) Szamár, Feke Pál (b4) Shrek, Serbán Attila (b5) Farquaad, Szinetár Dóra (b6) Fiona, Tóth Gabi (b7) Sárkány és Danics Dóra (j) Vakegér szerepében a Shrek címû musical jelmezbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján a fõvárosi Játékszínben 2016. március 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Sári Éva Ogre mama, Oláh Gergő Kismalac, Csonka András Szamár, Feke Pál Shrek, Serbán Attila Farquaad, Szinetár Dóra Fiona, Tóth Gabi Sárkány és Danics Dóra Vakegér szerepében a Shrek című musical jelmezbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján a fővárosi Játékszínben 2016. március 8-án. – MTI fotó: Kovács Tamás

A produkciót Szente Vajk rendezi, aki a musical fordítását is készítette Galambos Attilával. A producer Rosta Mária, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője. A musical története megegyezik a 2001-ben bemutatott rajzfilmével.

Szente Vajk a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hatalmas produkcióra készülnek. „A Shrek csodálatos musical, ezt bizonyítja az is, hogy a kreatív csapatba felkért alkotók – Európa legjobbjai -, egyből igent mondtak a feladatra” – fogalmazott.

Az előadás koreográfusa Túri Lajos Péter, a díszletet Kentaur – Erkel László -, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezi, a maszk Pohárnok Iván munkája, a produkció zenei vezetője Silló István.

A sajtótájékoztatón a karaktereket megszemélyesítő művészek „jelmezbemutatót” tartottak a Játékszín színpadán, emellett bemutatták a produkció látvány- és díszletterveit.

Kovács Yvette Alida elmondta: az amerikai útmutatás szerint a jelmezekben vissza kell köszönnie az animációs film világának, de saját ötletek megvalósítására is volt lehetőség, például a Sárkány jelmezét Tóth Gabi énekesnőre találták ki.

Feke Pál szerint a nézők korábban nem láthattak ilyen kidolgozottságú maszkot, amelyről elárulta, hogy csaknem három óra alatt készül el, és szinte újra kell tanulnia benne a mosolygást, a mimikát. A maszkot készítő Pohárnok Iván elmondta: sok kötöttséget jelentett a munkában, hogy egy meglévő rajzfilmfigurát kellett megteremteni. Megpróbálták minél jobban visszaadni a filmben látható karaktert, és minél kényelmesebbre készíteni a maszkot, hogy Feke Pál mimikája is láthatóvá váljon.

Kentaur elmondta, hogy hat hónapja dolgoznak a filmszerű előadáson. Céljuk visszaadni a mese világát, és úgy megfogalmazni a színpadon, hogy a produkciót ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezzék. „Talán még nem is volt Magyarországon ilyen gazdag látványvilágú, sok változással, nagy díszletekkel megjelenő produkció, ezért is érdemes eljönni” – hangsúlyozta.

Az első Shrek-film történetét feldolgozó musical ősbemutatója 2008-ban volt a New York-i Broadwayn, a londoni West Enden 2011-ben debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség.

A Dreamworks Animation filmje és William Steig könyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket David Lindsay-Abaire készítette, a zene Jeanine Tesori munkája.

Szente Vajk az MTI-nek elmondta: a musicalt Londonban látta, és 2014 nyarán született meg magyarországi bemutatásának ötlete. A Shrek humora és érzelmessége a gyerekeknek és a felnőtteknek is szól – vélekedett. A produkcióban, amelyet non-replica formában valósítanak meg 20 képben, mintegy 20 szereplő és 50 fős tánckar vesz részt. A számos prózai jelenetet is tartalmazó darabot élő zenével, nagyzenekarral játsszák.

A dalok betanulása elkezdődött, április elejétől zajlanak majd a színpadi próbák. Május 29-én – gyereknapon – kétszer adják elő a darabot, de Szente Vajk elmondta, hogy tervezik a produkció további életét is.

A korábbi szereposztással ellentétben – egyeztetési nehézségek miatt – Szulák Andrea helyett a Sárkány szerepét Tóth Gabi játssza. Farquaad nagyúr figuráját Serbán Attila alakítja. Az előadásban mások mellett Antal Timi, Danics Dóra, Sári Éva, Simon Boglárka és Oláh Gergő is szerepel.