2016 a Néprajzi Múzeumban

2016.  március 5-én, szombaton ingyenesen látogatható kiállítások és programok várták az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum 144. születésnapján. A nap házigazdája Dr. Kemecsi Lajos főigazgató sajtóreggeli keretében ismertette az intézményt érintő legfontosabb aktualitásokat.

A Néprajzi Múzeum a Liget Budapest Projekt részeként a Városligetbe költözik. A jelenlegi izgalmas időszakban a múzeum szorosan együttműködik a világhírű tervezőirodákkal annak érdekében, hogy a múzeum igényeire szabott épület jöhessen létre, annak történetében először. A tervpályázatokról májusban várható döntés. A Néprajzi Múzeum új épületében a tervek szerint az intézmény eddig raktárban pihenő, kevésbé ismert kincseit is megismerheti a nagyközönség, többek között a népzenei és hangszergyűjteményt, vagy a hatalmas nemzetközi gyűjteményt is. 2018. március 15-én nyílik az új épületet kiszolgáló, világszínvonalú raktárbázis és látványraktár, ami biztonságos hátteret nyújt a Néprajzi Múzeum gyűjteményének a Szabolcs utcában. A komplex gyűjtemény átköltöztetése nem csupán fizikai értelemben vett kihívás, sokkal több annál: alkalmat és feladatot jelent a Néprajzi Múzeum szükségszerű újraértelmezésére.

A 2016-os évre tervezett kiállítások ismertetésekor a főigazgató kiemelte a múzeum utolsó időszaki kiállítását, az ősszel nyíló, a lábbelik világának kulturális sokszínűségét bemutató tárlatot. A kiállítás az utóbbi 140 évben Kínától Észak-Amerikáig és Észtországtól Közép-Afrikáig terjedő régiókban gyűjtött, valamint kortárs anyagból válogatott tárgyak, fotók és filmes dokumentumok felhasználásával készül, s a múzeum útra kelését is jelképezi. A különleges anyagban többek között látható lesz az obi-ugor asszonyok gyöngyös cipője, ’30-as évekből származó pamutfonalas magyaros-népies női cipő, gyöngyház berakással díszített magas talpú török fürdőcipő, indián mokaszin, 19. századi babacipő, Szendrey Júlia csizmája és a zsugorított lábra való kínai lótusz cipő is – hogy csak néhányat említsünk a legérdekesebbek közül. A magyar és nemzetközi gyűjtemény egymásra reflektálva mutatkozik be, a múzeum megújuló kiállításpolitikájának megfelelően – hangsúlyozta az igazgató.

A további újonnan nyíló tárlatokról: március 5-én kamara kiállítás keretében mutatkoztak be a múzeum új szerzeményei. Az Angyalok és koponyák című tárlatban különleges, rituális kellékek, nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó színes és játékos ünnep- és szokásvilágát. A Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre „Húzd rá czigány!” címmel a magyarországi cigányzene történetét bemutató kiállítás. „A szabadság kódjai” munkacímmel nyár elején nyílik az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékező címerkiállítás, és idén sem marad el az egyik legnépszerűbb tárlat, a World Press Photo.

Megújul a Néprajzi Múzeum honlapja is. Az áprilisban induló site erősen a vizualitásra alapul, designja a múzeumot trendkövető és trendalakító helyként mutatja be. A fejlesztő a P92 cég, társadalmi felelősségvállalási stratégiája részeként készítette el a honlapot. Az erősebb online jelenlét nem titkolt célja, hogy a zárva tartás alatt is eleven legyen a kapcsolat a közönséggel.

A Néprajzi Múzeum élő kapcsolatokat ápoló, párbeszédet folytató közgyűjtemény. Ezt a törekvést hatékonyan támogatja a Fesztivál-megjelenésekben rejlő kommunikációs lehetőségek kiaknázása. A Néprajzi Múzeum idén először három nagy nyári fesztiválon is képviselteti magát, a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan és a Sziget fesztiválokon, mindenütt a megújulás üzenetét közvetítve.

A Néprajzi Múzeum első uniós támogatással megvalósuló projektje a DiverCity (Erasmus+), melynek lényege, hogy olyan fiatalok is otthon érezhessék magukat a múzeumi térben, akik korábban nem látogatták ezt a típusú intézményt. A cél, hogy a kultúrához való hozzáférés és a múzeumba járás ne kiváltság legyen, hanem olyan hétköznapi gyakorlat, amely bárki számára elérhető. A két éves program során hátrányos szociális helyzetű fiatal felnőttekkel és migráns fiatalokkal dolgoztak a múzeum szakemberei, tapasztalataikat pedig hazai és külföldi szakmai napokon osztották meg. 2016 tavaszán a szakemberek tematikus városi sétákkal készülnek, ahol továbbra is a személyes érintettség és hozzáférhetőség lesz a fókuszban. A projekt zárása augusztusban a Sziget fesztiválon egy izgalmas interaktív kiállítás keretében lesz.

A Néprajzi Múzeum nagy hangsúlyt fektet a kultúrák és emberek sokszínűségének bemutatására, megértésére és elfogadására. Az intézmény célja, hogy a költözés híre ne homályosítsa el a múzeumban folyó aktív munkát. A zárva tartás a tervek szerint kevesebb, mint két évet vesz igénybe, ellentétben a többi költöző országos közgyűjteménnyel. A Néprajzi Múzeum megújulásra nyitott társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának reflexív helyszíne kíván lenni a továbbiakban is.

NÉPRAJZI MÚZEUM
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
NYITVA: 10.00 – 18.00, hétfőn zárva
www.neprajz.hu

Forrás: Néprajzi Múzeum