Tarolt a Truman című film a spanyol filmakadémia díjátadóján

Tarolt a Truman című filmdráma a spanyol filmakadémia madridi díjátadó gáláján vasárnapra virradó éjjel: az alkotás a spanyol Oscar-díjként emlegetett Goya-díj hat kategóriájából ötben győzedelmeskedett, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is elnyerte.

A harmincadik alkalommal megrendezett díjkiosztó a spanyol filmes élet egyik legjobban várt eseménye minden évben, külsőségeiben is igyekszik idomulni amerikai „testvéréhez”, az Oscar-gálához.

A spanyol főváros Marriott Auditoriumába vörös szőnyegen vonulnak be a legnagyobb sztárok, neves tervezők ruhakölteményeiben. Köztük volt idén Penelopé Cruz és Javier Bardem spanyol színész házaspár, valamint a francia Juliette Binoche és Tim Robbins is, akik jelöltként vettek részt a gálán.

A gálára mindig különös figyelemmel választják ki a műsorvezetőt. Az idei házigazda ismét Dani Rovira színész-komikus volt, aki a tavalyi gálán már bizonyította tehetségét. Az élő televíziós közvetítést csaknem négymillióan látták.

Antonio Resines, a spanyol filmakadémia elnöke beszédében az illegális filmletöltések elleni harc fontosságát és a kulturális adó csökkentésének szükségességét emelte ki.

Mint mondta, tavaly Spanyolországban percenként 1900 filmet töltöttek le illegálisan, és a nézők között helyet foglaló Ínigo Méndez de Vigo kulturális miniszterhez intézve szavait hangsúlyozta, hogy ezért még több intézkedésre van szükség ez ellen.

„Minden jobb lenne ha az áfa a helyére kerülne” – hangoztatta. Jelenleg 21 százalékos a kulturális áfa a dél-európai országban, amely ellen a művészvilág évek óta következetesen tiltakozik.

A Goya-díjat 27 kategóriában osztották ki. Az este abszolút győztese Cesc Gay Truman című alkotása lett, amely a magyar mozikban is látható.

A történet két férfi, Julián és Tomás barátságáról szól, a gyerekkori barátok évek óta nem látták egymás és amikor újra találkoznak, egyikük már súlyos beteg. A film utolsó, közös napjaik krónikája.

A Truman a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerés mellett megkapta legjobb férfi főszereplő (Ricardo Darín) és a legjobb férfi mellékszereplő díját (Javier Cámara) is.

Darín az első argentin színész, aki átvehette a kategóriában a Goya-díjat, pedig már negyedik alkalommal jelölték. Legutóbb tavaly a Magyarországon is vetített Eszeveszett mesékben nyújtott alakításáért.

A második legtöbb díjat Isabel Coixeta Nadie quiere la noche (Senki nem akarja az éjszakát) című filmje kapta, amelyben a főszerepet Juliette Binoche alakította. Kilenc jelöléséből négyet váltott díjra, köztük a legjobb filmzene és a legjobb jelmez kategóriájában.

Az este nagy favoritja a La novia (A menyasszony) című film volt, Federico García Lorca Vérnász című művének filmes adaptációja, amely 12 jelölést kapott, de végül csak két kategóriában győzedelmeskedett. Megkapta a legjobb operatőr (Miguel Ángel Amoedo) és a legjobb női mellékszereplő (Luisa Gavasa) díját.

A legjobb női főszereplő Natalia de Molina lett a Techo y comida (Tető és étel) című filmért.

A török Deniz Gamze Ergüven Mustang című alkotását díjazták a legjobb európai filmnek járó szoborral, amely jelölt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is a magyar A Saul fiával együtt.

A gálán életműdíjjal tüntették ki a 89 éves Mariano Ozores spanyol rendezőt, aki pályafutása alatt 96 filmet készített, és műveit több mint 87 millióan látták.

Forrás: MTI