Biztonságos internet nap lesz február 9-én

Február 9-én rendezik meg világszerte a biztonságos internet napot (Safer Internet Day) azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságos használatára.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) az Európai Unió Safer Internet Plus (SIP) magyarországi programjának konzorciumvezetőjeként immár hetedik alkalommal rendezi meg a programot.

A budapesti központi rendezvényen a szakértők – Gonda Gábor, az NGYSZ tagja, a Hewlett Packard Enterprise ügyvezetője; Beleznay Péter, a Pannon Egyetem Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központjának külső szakértője; Sipőcz Csaba, a Ustream fejlesztési igazgatója; Sterner Zoltán Safer Internet oktató, az NGYSZ Pápai Oktatási Központjának vezetője és Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezetője – az Aktuális trendek a fiatalok internethasználati tevékenységében című kerekasztal beszélgetésen értekeznek majd arról, hogy a fiatalok online tevékenységében mi példaértékű és mi nagyon káros. Tapasztalatokat cserélnek, ötleteket adnak másoknak, hogy a felmerülő krízishelyzeteket hogyan oldották meg ők maguk vagy a környezetük.

Idén újra pályázhattak a fiatalok az internet hasznáról és veszélyeiről szóló kisfilmekkel animáció, rövidfilm vagy riportfilm műfajban. A zsűri által legjobbnak tartott kisfilmeket a Safer Internet Programban országszerte bemutatják, a verseny eredményhirdetése a biztonságos internet napon lesz – közölte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szerdán az MTI-vel.

A Safer Internet Program oktatói 2015-ben 200 különböző intézményben tartottak előadást. Az oktatókat sokszor hívták olyan iskolákba, ahol komoly gondok vannak, például a gyerekek engedély nélkül levideózzák egymást, zaklatják, fenyegetik társaikat, hamis Facebook profilokat készítenek egymásnak. Ugyanakkor egyre több pedagógus ismeri fel, hogy ezeket a problémákat egyedül nem tudja kezelni.

Forrás: MTI