Kreatív siker a BFTK-nál: a 100 szóban Budapest a Highlights of Hungaryn!

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) támogatásával és a Mindspace Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló 100 szóban Budapest történetíró pályázat bekerült a 2015. év legkreatívabb és legszerethetőbb hazai kezdeményezései közé. A jelöltekre 2016. február 10-ig lehet szavazni a www.highlightsofhungary.hu oldalon.

2015-ben a BFTK és a Mindspace szervezésében második alkalommal jelent meg a „100 szóban Budapest” pályázat, amire összesen 1154 mű érkezett be. A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a 3 tagú zsűri (Winkler Nóra, Szőllőssy Balázs és Nagy Dániel Viktor) által kiválasztott legjobb 100 mű zsebkönyv formájában is megjelent, illetve a legjobb 12 művet kortárs illusztrátorok munkáival kiegészítve, kiállítva is megtekinthették az érdeklődők. A zsebkönyv letölthető a következő linkről: http://www.highlightsofhungary.hu/portfolio/100-szoban-budapest/.

A pályázat ötletét a Chile-ben immár 14 éve létező „Santiago 100 szóban” elnevezésű felhívás adta. 2001-ben Santiago-ban (Chile) a Plagio, a Minera Escondida és a santiagói metró összefogtak, hogy elindítsák azt a pályázatot, amire egy legfeljebb száz szavas, a városhoz valamilyen módon kapcsolódó írással lehetett jelentkezni. Az évek során a dél-amerikai kezdeményezés Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát.

A két szervező – BFTK és Mindspace – alapgondolata a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalmat összekössük a városi léttel egy dinamikus projekt keretében, amely amellett, hogy széles közönséget ösztönöz írásra, elősegíti azt is, hogy a napi közlekedés során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak egy kis irodalmi pihenőre. A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy a jelentkező megoszthassa érzéseit, kalandjait, gondolatait, aggályait, vágyait a várossal kapcsolatban.

A 100 szóban Budapest pályázatnak mindössze egy kikötése van: a pályázóknak a történeteket maximum száz szóba kell sűríteniük. A felhívás szépsége pont az egyszerűségében rejlik, maximum 100 szóban kell megfogalmazni, hogy mit jelent a város a benne élőknek, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van Budapesttel, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban.

A Highlights of Hungary kurátorai idén 53 jelöltet választottak ki. A díjátadó gála 2016. február 17-én lesz a Toldi Klubban, ahol a tíz legtöbb közönségszavazatot kapó jelöltet díjazzák. Az esemény fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

A 100 szóban Budapest projektre 2016. február 10-ig lehet szavazni a http://www.highlightsofhungary.hu/portfolio/100-szoban-budapest/ oldalon.

Forrás: BFTK