Gateway to Space – Nemzetközi űrkiállítás (2016. 01. 15 – 03. 15.)

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Korhut Lili

A világűr végtelensége a kisgyerekektől az aggastyánokig mindenkit foglalkoztat. Válaszaink fogyatékossága okán eleink istenekkel népesítették be az égboltot, sorsvetés eszközévé tették az égitesteket. A mindenség felett soha nem lesz hatalmunk, de emberi léptékkel mérve egyre több információhoz jutunk természetünk kíváncsisága által hajtva.

01

A nemzetközi űrkiállítás sajtóbejárásán Illés Gabriella, a hazai kiállítást szervező Future Exhibitions Group képviselője fogadott minket. A 7-es szám jegyében elmondta, a magyarok voltak a 7. nemzet a világűrben és most hazánk a kiállítás 7. állomása, egyben az utolsó európai helyszín is. Az egyik díszvendég Mike Flachbart volt, a US Space and Rocket Center képviselője. Örömét fejezte ki a nagy érdeklődés láttán és reményét, hogy talán épp a kiállítás hatására döntenek majd a fiatalok amellett, hogy a másik díszvendég, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan nyomdokaiba lépnek.

vigszinhaz-evadnyito-sajtotajekoztato-a-pesti-szinhazban-2014-szeptember-12-en-foto-kaunitz-miklos

03

Az űrutazás történetét feldolgozó kiállítás alapvetően három tematikus részre osztva a Millenáris Park B épületét töltötte meg. Megkezdve utunkat sötét folyosón átkelve világlik fel előttünk a Nemzetközi Űrállomás kupolájának csodálatos kilátása.

10

Jules Verne tudományos-fantasztikus irodalmának ihletettségétől a mostanában újra aktuálissá vált Star Wars őrületig, helyet kaptak az univerzum és az ember kapcsolatát visszatükröző művészi megjelenítések is. Persze a fő hangsúly a technológia fejlődésén és az űrkutatás korszakalkotó pillanatainak bemutatásán – mint például a holdra szállás – van.

17

Az előbb említett háromosztatúság, a technológiai újítások bemutatásából, a műholdak, rakéták, űrkapszulák, szkafanderek terén, a magyar vonatkozású tárgyakból, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási Gyűjtemény jóvoltából, illetve a kiállítást záró interaktív részlegből tevődik össze, ahol a vállalkozó kedvű kicsik és nagyok számos szimulátor segítségével tapasztalhatják meg saját bőrükön az addig látottakat.

23

Az épület látogatói kapacitására és a nagy érdeklődésre való tekintettel, célszerű a belépőt online elővételben megvásárolni. http://www.jegy.hu/articles/497/gateway-to-space-nemzetkozi-urkiallitas

space