Cseh Tamás történelemkönyve két kötetben, két napon át a MOM-ban – “Az életem eddigi szinte minden eseményéhez kapcsolható egy dal”

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Kaunitz Miklós

A koncert létrejöttét lehetővé tevő Get Closer Concerts jelmondata “Formabontó koncertsorozat, újszerű zenei élmény”. Filozófiáját eddig olyan világsikerre számot tartó fellépőkkel igazolta, mint Al Di Meola, az Oregon vagy a Kenny Garrett Quintet, hogy csak néhányat említsek.

ef_DSC4350

Ezúttal korszakos zeneszerzőkkel idézik meg a múltat. Cseh Tamás, Bereményi Géza, Másik János és Csengey Dénes műveiből állították színpadra kétestés koncertsorozatukat a MOM Kulturális Központban. Január 21-én az a hetvenes évektől a rendszerváltásig tartó, január 22-én a rendszerváltást követő időszak dalai lesznek hallhatóak 40 évet felölelve. A budapesti Lámpásban tartott sajtónyilványos próbán hallottak alapján biztosra veszem, hogy a művekhez méltó zenei tehetségek és neves színművészek hitelesen tolmácsolják majd Cseh és társai gondolatvilágát.

Fellépnek: Cserhalmi György, Ferenczi György, Jordán Adél, Miczura Mónika, Holecskó Orsolya, Keresztes Tamás, Adorjáni Bálint és a Vodku fiai zenekar.

vigszinhaz-20132014-es-evad-sajtotajekoztato-foto-kaunitz-miklos

Bata Istvánt, a Vodku fiai zenekar vezetőjét arról kérdeztük, hogyan született meg az est gondolata:

– 2010-ben egy spontán estén két zenész barátommal (Szabó Árpád, hegedű és Takács Szabolcs nagybőgő) elpengettünk néhány Cseh Tamás-dalt. Ez a trió Vodku fiai néven (mivel mindhárman a Vodku zenekar tagjai vagyunk) azóta is rendszeresen játssza ezeket a dalokat. A január 21-22-i két este kivételes alkalom, amikor zenész- és színészbarátainkkal kiegészülve játsszuk el a dalokat.

– Milyen volt a dalokkal dolgozni, mennyire formáltátok át őket?

Bata István: Igyekszünk a lehető legkisebb mértékben hozzányúlni a dalokhoz, azt szeretnénk, ha úgy szólnának, mint a koncerteken, illetve a lemezeken. Ez persze nem lehetséges, de tudatos átalakítási/feldolgozási szándék nincs bennünk: ezek a koncertek nem rólunk szólnak: a „csehtamási” hangulat lényegét szeretnénk megragadni.

– Mikortól datálható a kapcsolatod a szerzővel, van meghatározó emléked Cseh Tamás művészetéről?

Bata István: Kamaszkorom óta formálják a gondolkodásomat Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai: kis túlzással azt mondhatom, hogy az életem eddigi szinte minden eseményéhez kapcsolható egy dal. Ez persze nem azt jelenti, hogy az én életem ennyire különleges, sokkal inkább azt, hogy ezek a dalok valamennyiünk életéről szólnak, akik itt élünk a Kárpát-medencében.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően az első estére már minden jegy elkelt, de Cseh Tamás történelemkönyve II. kötetére még lehet jegyet váltani.

Jegyv