Harper Lee új regénye volt a legsikeresebb tavaly az Egyesült Államokban

Harper Lee Menj, állíts őrt! (Go Set a Watchman) című új regénye volt a legkelendőbb könyv 2015-ben az Egyesült Államokban: az írónő Pulitzer-díjjal jutalmazott első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! után több mint ötven évvel megjelent műből 1,6 millió példányt kapkodtak szét az amerikai olvasók.

A mű, amely a 89 éves Lee második nyomtatásban megjelent regénye, tavaly júliusban került az észak-amerikai könyvesboltokba. Az írónő Pulitzer-díjas első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! 55 éve jelent meg és film is készült belőle Gregory Peck főszereplésével.

A szerző valójában a Menj, állíts őrt! írta meg előbb, ám azt annak idején nem adták ki, kézirat formában maradt és lassan feledésbe merült. 2014-ben aztán szenzációként robbant be az irodalmi köztudatba, hogy az egykori kézirat előkerült és az írónő beleegyezett a kiadásba.

A HarperCollins kiadó tavaly februárban jelentette be, hogy kiadja a regényt, amelyre azonnal hatalmas számú előrendelés érkezett. A kritikusokat megosztó folytatás, amelynek címe egy bibliai idézetre utal – Menj, állíts őrszemet! (Ézsaiás 21:6) – magyarul a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg. A regényben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később.

A Nielsen piackutató cég összesítése szerint az amerikai könyvsikerlista második helyére Jeff Kinney Egy ropi naplója sorozatának legújabb kötete (1,48 millió eladott példány), a harmadik helyre a brit E. L. James Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint című műve (1,4 millió eladott példány) került – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A negyedik a brit Paula Hawkins A lány a vonaton című thrillerje lett, amely az Amazon.com Kindle top10-es listáját is uralta 2015-ben.
(http://www.theguardian.com/books/2016/jan/05/harper-lee-go-set-a-watchman-tops-us-2015-bestseller-list)

Forrás: MTI