Szilveszteri forgatag és újévi Lencse Nap a Bazilikánál

Az év utolsó napjaiban is bőséges étel- és italkínálattal várja a látogatókat a belváros szívében az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat. Sokan szeretik az óévet köztereinken búcsúztatni és utcabáli hangulatban várni az új évet. Számukra kiváló választás a Bazilika előtti tér, ahol hajnal 3-ig a legnagyobb slágerek zenéjére búcsúztathatják az idei esztendőt és köszönthetik fergeteges hangulatban az új évet barátaikkal, családjukkal. Január elsején pedig – hazánkban egyedülállóan – rendhagyó Lencse Napot tartunk, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz a Bazilikánál. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat január 1-jén 22 órakor zárja kapuit.

adventi unnep

Sokan szeretik köztereinken utcabáli hangulatban tölteni az év utolsó óráit és köszönteni az új évet. Ehhez szolgál ideális helyszínül az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat. A téren található nagykonyhák és a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street foodja a Zrínyi utcában hagyományos és különleges ételekkel, és forró italkülönlegességekkel biztosítják a szilveszteri menüt és a hangulatot. Mindehhez a Bazilika monumentális homlokzatának az adventi ünnepekre komponált 3D-s fényfestése szolgáltat varázslatos hátteret, amelyet december 31-én 22 óráig láthatnak. Szilveszterkor hajnal 3 óráig szól majd a zene a téren és a legnagyobb slágerek zenéjére búcsúztathatják az idei esztendőt és köszönthetik fergeteges hangulatban az új évet családok, baráti társaságok. Az éjféli koccintáskor pedig felhangzik a magyar és az európai himnusz is.

2016 első napján, az Adventi Ünnepen mindenki megteheti az első lépést a saját szerencséje érdekében. Január elsején ugyanis az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal várják a látogatókat a Bazilikánál, ahol a vásár street food kiállítói változatos, a szerencsehozó lencséből készült ételeket is felvonultató étlappal várják a látogatókat. Így nem csak az óévet lehet búcsúztatni az Adventi Ünnepen, hanem az újévet is ünnepi környezetben, kiváló ételek és italok társaságában köszönthetik.

Az ókori Rómából származó hagyomány szerint, aki az év első napján lencsét eszik, annak szerencsében és anyagi jólétben lesz része a következő évben. A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, és számos jótékony hatása ismert. A magyar népgyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait. A mediterrán térségben és a Közel-Keleten napi szinten fogyasztott lencsét ugyanis az egyik legegészségesebb ételként tartják számon: gazdag fehérje és rostforrás, dúskál a vitaminokban és az egyéb létfontosságú tápanyagokban. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen mind a szerencse lehetőségét, mind a tápláló lencseételeket biztosítják a szervezők a látogatóknak. Reggel 10 órától egész nap az ingyenes korcsolyapálya is várja a szórakozni vágyókat ingyenes koribérléssel. Január 1-jén a rendezvény 22 óráig tart nyitva.

A lencsével kapcsolatos hasznos tudnivalókat összegyűjtöttük és a mellékelt infografikával ábrázoltuk.

Lencse nap info grafika

Programok és nyitva tartás:
www.adventiunnep.hu
www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál
,