A művészet templomai – Művészeti ismeretterjesztő mozifilm-sorozat

Szerző: Ványi Viktória

A Pannonia Entertainment sokadik vállalása, hogy a világ minden tájáról elhozza az emberi képzelet és akarat megnyilvánulásainak gyöngyszemeit. A nagy sikerrel futó New York-i Metropolitan Opera előadásainak vetítése mellé karácsonykor érkezett Magyarországra „A művészet templomai” négy részes sorozat első filmje, Firenze és az Uffizi Képtár.

Firenze és az Uffizi Képtár - Fotó forrása: Pannonia Entertainment

Firenze és az Uffizi Képtár – Fotó forrása: Pannonia Entertainment

A premier előtti vetítés alkalmával Farkas Attila terjesztésért felelős vezető ismertette a jövő évi bemutatókat, mint a kultfilmeket vissza a vászonra projektjük keretében érkező 1975-ös Gyalog galoppot, ill. John Williams és a Los Angelesi Filharmonikusok filmzenei gálakoncertjét, amit január 2-án tűznek műsorra az Uránia Dísztermében. A zeneszerző munkásságát tudtukon kívül is ismerhetik a mozilátogatók, hiszen nem egy világsikert elért film zenéjét komponálta, mint a Cápa, a Csillagok háborúja vagy a Harry Potter-filmek, hogy csak néhányat említsek.

A Star Warstól Schindlerig – John Williams-gálakoncert - Fotó forrása: Pannonia Enter

A Star Warstól Schindlerig – John Williams-gálakoncert – Fotó forrása: Pannonia Enter

„A művészet templomai” első részében 3D élményt nyújtanak, mely révén átléphetünk téren és időn, a reneszánszkori Firenzébe, ahol az új kor ámulatba ejtő színei és vonalai fogadnak. Nem kisebb géniuszok ecsete és vésői nyomán kel életre Michelangelo (Dávid márványszobra), Brunelleschi (a firenzei székesegyház ikonikus kupolájának tervezője), Leonardo (Angyali üdvözlete), Botticelli (A Tavasz allegóriája című festménye), vagy a leghíresebb korabeli festőnő Artemisia Gentileschi élete és munkássága.

10 múzeum 150 alkotása mellett, a jellegzetes toszkán tájba, majd a város utcáinak, épületeinek szépségébe is belefeledkezhetünk. Matteo Curallo filmzenéje és a látvány harmóniáját tökéletesen adja vissza az elhangzó Goethe idézet, „Az építészet megfagyott zene!”.

Utazásunk kalauza maga Lorenzo de’ Medici, firenzei államférfi, a művészet mecénása, akit Simon Merrells karakteres játékkal alakít.

A virtuális tárlaton neves szakértőket szólaltatnak meg, akik egy-egy mű keletkezését és szimbolikus jelentésrétegeit magyarázzák, így Antonio Natali, az Uffizi képtár igazgatója vagy Arturo Galansino, a Strozzi-palota Alapítványának elnöke.

Firenze és az Uffizi Képtár - Fotó forrása: Pannonia Entertainment

Firenze és az Uffizi Képtár – Fotó forrása: Pannonia Entertainment

A művészet templomai cím találó, valóban áhítatot keltő élményre számíthat, aki jegyet vált az előadásokra. A december 19-én debütált Firenze és az Uffizi Képtár után, 2016 februárjában láthatjuk a Teatro alla Scala – A csodák palotája című filmet, a milánói Scalaról, tavasszal a Vatikánba látogathatunk, majd egy külön részt szentelnek Leonardo da Vinci életművének.