Zenei performansz asztallal

Karbido (PL): TABLE AROUND CAGE
Az Átlátszó Hang 2016 újzenei fesztivál bemutatja
szcenikus koncert John Cage művei alapján
2016.01.08. 19.00 óra

18 órától interaktív beavató foglalkozáson ismerkedhetnek meg az érdeklődők az előadáson szereplő hangszerekkel és az elhangzó darabokkal.

Utazás az ismeretlenbe négy zenész és egy „asztal” társaságában. A Karbido lengyel formáció egy bemikrofonozott, hangkeltésre kialakított fenyőfa asztalon zenél, borotvával, vonóval vagy akár fiókfogantyúval. Az előadás zeneműveit John Cage művei inspirálták. A formáció bejárta a világot, Hong-Kong-tól Európán át Amerikáig mindenhol osztatlan sikert arattak.

Karbido

A Karbido folyamatosan új zenei játékszabályok után kutat, ezért előadásaikban keverednek a komponált zenék és a részben kötött szabályokon alapuló improvizációk. A Table around Cage inspirációs forrása John Cage (1912-1992) filozófiája volt. A kísérletezés végül egy olyan projektben kristályosodott ki, melyben a Karbido folyamatos párbeszédet folytat Cage munkáival, szellemiségével.

A csapat tagjai ütőhangszeres művészek, akik az egyszerre ritmikus és melodikus hangszerré alakított asztalon nemcsak elképesztő hangzásokat, de vizuális összefüggéseket is létrehoznak. Fontos az előadók és a közönség találkozása, hiszen, nincs színpad és nézőtér: az előadóka nézőkből alkotott kör közepén játszanak az asztalon.

A hangszer, az „asztal” egy olyan speciális, fenyőfából készült, az afrikai balafonra emlékeztető hangkeltő eszköz. Mikrofonokkal és gitár pickupokkal szerelték fel, amelyek 24 különböző jelet képesek elküldeni a keverőpultnak, hogy ott további hangátalakításokra kerülhessen sor. Az így létrejött komplex rendszer segítségével az „asztal” olyan akusztikai tulajdonságaira is fény derül, amelyekre soha nem gondoltunk volna.

A Karbido-t 2003-ban Wrocławban hozta létre néhány lengyel zenész. A csapat munkái a zene, a film, a színház, az építészet és az irodalom határmezsgyéjén mozognak. Többek közt e különlegessége miatt kerülhetett bele a koncert az Átlátszó Hang újzenei fesztivál programjába, ami olyan produkciókat kínál, amelyek átformálják a zenéről alkotott hagyományos képünket. A fesztivál idei programján a hat koncert mellett utcai zenés átvonulás, két előadás, elektro-akusztikus installáció és kiállítás szerepel. A fesztivál helyszínein a Zenekép alkotócsoport KottaKép című kiállításának munkái láthatóak.

Közreműködik:

Igor Gawlikowski
maot [Marek Otwinowski]
Tomasz Sikora
Michał Litwiniec

Az Átlátszó Hang programja
http://issuu.com/yazard/docs/atlatszohang_2016

Honlap
http://trafo.hu/hu-HU/karbido

Facebook
https://www.facebook.com/events/198140163853949/

További információ a Karbidorol
www.karbido.com

Kritikarészletek

Az asztal című alig egyórás koncertszínház tipikus és minőségi fesztiválprodukció, amiben a Karbido nevű csoport tagjai boszorkányos ügyességgel zenélnek egy első pillantásra teljesen átlagos asztalon. Gyanakvásra csak az asztal lábai körül tekergő kábelrengeteg ad okot, és valóban gyorsan kiderül, hogy az asztalt kívül-belül mikrofonokkal szerelték fel, s a négy vérprofi muzsikus (meg az előadás végén velük együtt meghajló kétfős technikusstáb) mindenféle lehetséges és lehetetlen hangot csal elő a preparált bútordarab látható és láthatatlan zegzugaiból. A falapon végighúzott borotvapenge, az asztallap szélein táncoló hegedűvonó, a zakatoló írógépet imitáló fiókfogantyú – mind-mind megannyi virtuóz stílusgyakorlat kiindulópontja.” Jászay Tamás – http://szinhaz.net

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza