A kortárs grafika és a konyhaművészet menyegzője: megjelenik a Buttered Bread gastro fanzine

Idén decemberben gasztro-művészeti projekt indult Buttered Bread (vajas kenyér) néven. Ez önmagában még nem is lenne különös, de esetükben a poszt-punk művészeti vonal mellett első osztályú, de igencsak extrém fogások gyűltek össze ingyenes fanzine füzet formájában.

12244496_146241582407496_3127737842430768661_o

Adott egy tehetséges páros: Szert Lili, aki elképesztően kreatív művészeti szervezés terén, és Batta Ramon, aki olyan elit helyeken főzött, mint az M étterem, a Godot, a Kőleves, de ő volt a világhírű Prezi cég saját szakácsa másfél évig. A Prezinél kezdett el meglódulni a fantáziája, saját recepteket fejlesztett ki, amelyek hangzásra extrémek, megkóstolva viszont ízletesek, mint például az Aranyló vaníliás kacsaleves üvegtésztával vagy a Narancsos-kakukkfüves kacsamájpástétom rozés naspolyával.

Kiadnak egy gasztro fanzint 1000 példányban, amelyet 4 képzőművész illusztrációi és Ramon 11 extrém receptje bolondít meg. A fanzine műfaja az 1940-es években született, amikor magazinszerkesztéshez és nyomtatáshoz nem értő, de megszállott sci-fi rajongók tematikus újságokat kezdtek el gyártani. A 70-es évek angol és amerikai underground rocker szcénája a punk tematikájú ingyenes gerillamagazinokon nőtt fel. A Buttered Bread fanzin stílusa és az alkotások is a punk vonalat képviselik, mivel Ramon szívéhez nagyon közel áll a 70-es évek brit punk fanzine kultúrája.

Jakócs Dorottya

A Buttered Bread rendszeres periodikának készül, amelyben Tokodi Zsófi kislány-írása állandó elem, viszont mindig különböző képzőművészekkel együttműködve jön létre az újabb szám. A koncepció része az is, hogy két húzónévvel és két bemutatkozó művésszel készüljön a lap, így az első számban Jakócs Dorottya és Szurcsik Erika mellett a Berlinben élő Kelemen Tili és Jámbor Évi mutatkozik be. Az alkotás folyamata forrasztja egybe az ételt és az illusztrációt: Ramon minden művésszel közösen főzi meg és fogyasztja el az adott fogást, inspirációt szolgáltatva az illusztrátor számára. Ezt a szabályt annyira komolyan veszik, hogy Ramon nemrégiben kiutazott Berlinbe Kelemen Tilihez egy inspirációs vacsora erejéig.

December 28-án Sulyok Miklós lakáséttermében, az M lakásétteremben ünnepélyes keretek között nyílik meg a kiállítás. Az est során hatfogásos luxusvacsorát tálalnak fel. Itt a részvétel regisztrációhoz kötött és a férőhelyek száma limitált, viszont 2016. január 14-én a Castroban és február 6-án a Kőleves felső termében a fanzine anyagából készült plakátkiállítás mellett akár csak 1-1 fogást is megkóstolhatnak az érdeklődők, csak választani kell egy ételt a kiállítás anyagából, hisz az lesz a napi menü.

Buttered__Bread_logo

,