A mexikói bőrönd – Capa, Chim és Taro újra felfedezett negatívjai a spanyol polgárháborúról

A mexikói bőrönd címmel látható kiállítás Robert Capa, Gerda Taro és Chim a spanyol polgárháborúban készült, elveszettnek hitt felvételeiből szombattól a budapesti Centrális Galériában.

A magyar közönség New York, Madrid, Bilbao és Párizs után láthatja a legendás „mexikói bőröndöt”, amely Robert Capa, Gerda Taro és Chim elveszettnek hitt, spanyol polgárháborús felvételeit őrizte. Robert Capa évtizedekig elveszettnek hitt felvételei kalandos úton kerültek Mexikóba, ahol a kilencvenes években találtak rájuk a véletlennek köszönhetően.

A csaknem 4500 negatívból álló anyag végül egy ír filmrendező, Trisha Ziff közbenjárásának köszönhetően került 2007-ben a Capa életművét őrző New York-i International Center of Photographyba – közölték a szervezők az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint ekkor derült ki, hogy a negatívokon nemcsak Capa eddig ismeretlen felvételei láthatók, hanem a lengyel származású Chimnek (David Seymournak) és Capa fiatalon, éppen a spanyol polgárháborúban életét vesztő szerelmének, Gerda Tarónak korábban soha sem látott képei is.

A bőrönd valójában három dobozt jelent, amelyet nagy valószínűséggel maga Capa és Chim állított össze 1939-ben, Capa barátja, Weisz „Chiki” Imre segítségével, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Párizs 1940-es német megszállásának zűrzavarában az anyagot sikerült külföldre menekíteni.

A gondosan elrendezett és felcímkézett tekercsek a spanyol polgárháború egész történetét felölelik. Chim 1936-ban és 1937 elején tudósított a háborúból, Taro 1937 júliusi haláláig fotózott, míg Capa – kisebb-nagyobb megszakításokkal – a háború legvégéig dokumentálta a konfliktust. A dobozokban volt Fred Stein több tekercs filmje is, zömmel Taróról készült portrék, amelyek a fotós halála után elválaszthatatlanul összekapcsolódtak magának a háborúnak a képeivel.

Jóllehet egyik-másik kép már ismerhető régebbi újranyomásból vagy folyóiratok reprodukciójából, a negatívokból készült, modern kontaktmásolatok először mutatják meg az évek során ikonikussá vált képeket megalkotásuk sorrendjében és eredeti kontextusukban. Az anyag nem pusztán egyedülálló gazdagságban idézi fel a spanyol polgárháborút, hanem azt is szemlélteti, hogy a háborús sajtófotózás alapjait Capa, Taro és Chim teremtette meg – áll a tárlat ajánlójában.

A Cynthia Young által rendezett kiállítás 2016. február 21-ig látható az Arany János utcai Centrális Galériában; a kísérőprogramokról a www.osaarchivum.org honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI

 

,