3 nő premierre készül

Új bemutatóra készül a Fészek Színház, melynek címe Weekend. Az alapító író-rendező, Cziczó Attila ezúttal is az érzelmekre ható, pörgő, kissé meghökkentő, mégis egy nagyon mai előadást álmodott színpadra. A bemutató különlegessége – amellett, hogy Shakespeare Macbethjének mai átirata – a három női szereplő, akik férfiasan küzdenek meg egymással halálig. Márta, Letti és Ditke életre keltőivel beszélgettünk: Miklós Zsófia, Mándy Zsófia, s Andai Kati mesélt a készülő tragikomédiáról.

weekend_proba1

– Mennyire érzitek mainak a szerző által megálmodott új, női Macbethet?

MIKLÓS ZSÓFIA: A Cziczó-féle Weekend története teljesen mai. De ha levagdossuk róla az udvari sallangot, szerintem már az eredeti is az. A legolvasottabb hírek még mindig a hozzátartozóikat meggyilkolók történetei, az emberek ugyanúgy ontják egymás vérét háborúkban. Shakespeare alakjai, és a Weekend szereplői is köztünk élnek, nem számít, hogy férfiak-e vagy nők.

ANDAI KATI: Ma mindent a pénz mozgat. Ezeknek a nőknek az életét is. Ha nincs, gyilkossá torzíthat, ha van, nem vehetsz szeretetet. Jó lenne, ha az ember etikus lénnyé válna! A darabban az állat, a növény is áldozat lesz. Kell ennél maibb gondolat?

MÁNDY ZSÓFIA: Hatalmaskodni, érvényesülni, merni és minden gátlást legyőzni. A mai világban erre készíti fel a szülő a gyermekét, mielőtt elengedi a kezét és azt mondja, most már a magad ura vagy fiam! Ennek a darabnak is a fő mozgatórugója a hatalmi harc, melyik pillanatban ki tud felül kerekedni a másikon és milyen lavinát indít el azzal, hogy irányítani akarja egy másik ember életét…  Minden nap lejátsszuk a saját kis harcainkat, a kérdés csak az, a négy fal keretein belül maradnak-e a titkaink?

– Shakespeare átiratoknál gyakran felfedezhetetlen az eredeti dráma. Ezúttal is rejtőzködnek a shakespeare-i motívumok, vagy egy átlagnéző is találkozhat velük?

ANDAI KATI: Jósolnak a boszorkányok, beválik a jóslatuk, úgy tűnik pedig, hogy lehetetlent jövendölnek. A gyilkosságok is megtörténnek. A hatalom is fontos kérdés, érzelmi értelemben.

MIKLÓS ZSÓFIA: Az, hogy mennyire nehéz felfedezni a Fészek Színház előadásában az eredeti mű elemeit, nézőfüggő, nem is nagyon szeretnék ebben állást foglalni. Annyit azért mondhatok, hogy a darab nyelvezete fokozatosan halad a maitól a shakespeare-i felé, szonetti magaslatokban kicsúcsosodva. Ja, és persze megjelennek a kihagyhatatlan boszorkányok is, ahogy Kati már említette.

– Nehéz a próbafolyamat?

ANDAI KATI: „Minden munka nehéz.” Idézet a darabból.

MIKLÓS ZSÓFIA: Nem. Egyelőre. De szerintem most kezdek el majd vért izzadni, hiszen időszerűvé vált a folyékony szövegtudás. Ez mindig kihívást jelent, az Attila diktálta munkatempónak köszönhetően ugyanis nagyon gyorsan végigvesszük az előadás struktúráját, technikáját, a szöveg viszont ennyi idő alatt nem „ül be” a fejekbe. De Attilának hála, a lendületünk megvan, úgyhogy az élvezet túltesz a nehézségeken.

– Ketten már régi Cziczó-szereplők vagytok, de te, Zsófi, most dolgozol először a Fészek Színházban. Könnyűen ment a „beilleszkedés”

MÁNDY ZSÓFIA: Ha új vagy egy megszokott szereplőgárdában, a fogadtatás a döntő. Minden bizalmatlanságom elszállt az első próbák során, ami annak köszönhető, hogy nálunk a szereplők nem magukban, hanem összejátszanak. A legnagyobb kihívás olyan emberekkel együtt játszani, akik nem látják maguktól a színpadot. Szerencsére, erről itt szó sincs! 

– Hogy kerültél a szereplők közé?

MÁNDY ZSÓFIA: Két évig voltam Andai Kati tanítványa, ő szavazott nekem bizalmat, amiért azóta is hálás vagyok. Ma már tegeződünk, és együtt állunk ugyanazon a színpadon. Nagy boldogság ez nekem.

– Kati, te már nagyon sok, s merőben különböző karaktert formáltál meg Attila rendezéseiben. Hová illeszkedik ez a mostani szereped, s miben más, mint az eddigiek?

ANDAI KATI: Minden ember más, tehát minden szerep is más. Idős nő, ennyiben illeszkedik.

– Mire számíthat a néző, aki egy tragikomédiára ül be a nézőtérre?

MIKLÓS ZSÓFIA: Egy vérbeli (vagy várbeli?) tragikomédiára. A szokásos érzelmi hullámvasútra lehet majd felülni, és ha a néző vevő rá, végigkacagja az előadást. Annyi biztos, hogy mi vérkomolyan fogjuk csinálni.

MÁNDY ZSÓFIA: Az emberek főleg este járnak színházba. Miután már végig hajtották a napot, beülnek egy kis kikapcsolódásra, és amilyen hangulatban érkeznek, úgy kezdik el élni a darabot. Éppen azért könnyen előfordulhat, hogy ugyanarról az előadásról egy néző nevetve, a másik pedig megrökönyödve távozik.

– Egy hatalmas klasszikus újragondolása a Weekend. Szerintetek van létjogosultsága egy magyaros feldolgozásnak?

MÁNDY ZSÓFIA: A Macbethet újragondolni mindig is a színház kötelező házi feladata lesz. Ám színészként nem olyan egyszerű játszani… „Shakespeare darabja köré meglepően hamar legenda szövődött, mely szerint a drámát elátkozták, és szerencsétlenséget hoz mindenkire, aki kapcsolatba kerül vele. Állítólag az angol színészek évszázadok óta még a címét sem mondják ki, csak úgy emlegetik, hogy that play…” Egyelőre még nem kerített minket hatalmába az átok, talán pont azért, mert Macbeth nevével nem dobálózunk… A Márta megszólítás nekünk magyarosabban cseng.

– A próbafolyamat közepén tartotok. Hogy érzitek most magatokat a „szereplők bőrében”?

ANDAI KATI: Ėn még tapogatózom, ha a szövegtudásom biztos lesz, remélem, megvalósítom a rendező elképzelését! Jó a Zsófikkal együtt lenni.

MÁNDY ZSÓFIA: Szerepem szerint egy igazi szemétláda vagyok. Önző, célratörő, de a módszereim rendkívül kifinomultak. Mindig is imádtam azokat a gonosztevőket, akik úgy visznek véghez egy gyilkosságot, hogy közben az ujjuk hófehér marad. Egy okos nő nem csak azért bújik magas sarkúba, mert az csinos… Egy nőnek a csábereje a fegyvere.

MIKLÓS ZSÓFIA: Nagyon tetszik, és óriási kihívás nekem a szűkszavú, kiszámíthatatlan Márta. A karakter íve az előadáséhoz hasonlóan egy extrém hullámvasút vonalát követi, de remélem sikerül majd elkapni a karakter hektikus állapotváltozásait. A legnehezebb egyelőre a „légy félelmetes” instrukció végrehajtása.

– Ha röviden kellene összefoglalni, miért lehet érdekes a Weekend egy mai magyar színházbajárónak, mit mondanátok?

MIKLÓS ZSÓFIA: Az biztos, hogy egy percig sem lesz unalmas az előadás. Klasszikus horrorok, thrillerek eszközeit használjuk a színpadon, ami a speciális effektusok és a kamaraszínház testközelségének különleges fúziója lesz, remek zenével!

MÁNDY ZSÓFIA: Biztos a ti párotok is szórakozott már azzal, hogy egy izgi thriller közben kitalálta, mi lesz a következő mozzanat… Kísérjen el egyik este, ezúttal megnehezítettük a dolgát!

ANDAI KATI: Mit lehet erre mondani? Mindenért! A történetért, a szereplőkért, a látványért!

MIKLÓS ZSÓFIA: Azért jöjjön el mindenki, hogy leessen az álla!

– Mikor lesz a bemutató, s az első nyilvános előadások?

MIKLÓS ZSÓFIA: Az előadást január 9-én mutatjuk be, s januárban még 12-én, 21-én és 28-án játsszuk. Ezután pedig természetesen folytatjuk az évad hátralevő részében. És jövőre is!

Forrás: Fészek Színház

feszek_logo