„…még ma is élnek…” – 100 magyar népmese – A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása (Alexandra, 2015)

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Közel negyven évvel ezelőtt, Mikulás Ferenc ötletéből kiindulva született meg a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermében az a magyar népmesei motívumokra épülő rajzfilmsorozat, amely 2011-ig 100 darabos kollekcióvá nőtte ki magát.

A rajzfilmsorozat tervezője, rendezője, szakértője Jankovics Marcell, zeneszerzője a Kaláka együttes, a történeteknek leggyakrabban hangot biztosító előadója pedig Szabó Gyula volt. Az Alexandra Kiadó a teljes sorozat szöveganyagát, a rajzfilmes epizódokból gondosan kiválogatott képekkel illusztrálva rendezte egy igényes, megunhatatlan élményt kínáló mesekönyvvé.

745150FMár a Magyar népmesék sorozat alapját biztosító történeteken, és az abból gondos kutató és szakmai munkával elkészült mesefilmeken is generációk sokasága nőtt fel. A televízió, mint technikai vívmány lehetőséget és elvárást is teremtett arra, hogy 1977-ben a kultúrtörténeti jelentőségű sorozat létrejöhessen. A filmsorozat képi anyagához az alkotók ugyanis nem csak az eredeti történeteket, de egyes epizódokhoz kötődő tájegységre jellemző népművészeti motívumokat, viseleteket, és az élő beszédben használt nyelvjárást is autentikus módon használták fel. Az így létrejött kép, szöveg és zene által teremtett atmoszféra igazi egyedi, sajátos és értékálló világot biztosított a nézőknek.

A 100 magyar népmese kötet a meséken és a sorozatból kiválasztott képeken keresztül szeretné a népmesei hagyományokat továbbvinni és megőrizni, méghozzá egyedülálló módon. Az állandó vibrálást és a vizuális elemek sokaságát kínáló világunkban pont a technikai részt hagyta el, és a hagyományos, külső-belső elcsendesedés lehetőségét biztosító csodát, a közös meseolvasás lehetőségét hagyja meg az olvasóinak. Mert bár Szabó Gyula bácsi gyönyörű orgánuma egyedülálló, be kell vallanom, a mai napig a négy elemit végzett nagymamám egyszerű, gondosan ügyelt artikulációjával cseng a fülemben a Kacor király története.

100 magyar népmese, Alexandra Kiadó, 2015

,