Adventi Ünnep a Bazilikánál – Megkezdődött az advent: Ünnepi fénybe borult a belváros és meggyújtották az elő gyertyát az adventi koszorún

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál ötödik alkalommal várja látványos programokkal, kézműves termékek gazdag választékával, esténként látványos fényfestéssel, ingyenes koripályával, jótékonysági és családi programokkal, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálatával a látogatókat. Belváros-Lipótváros ünnepi díszkivilágítását Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és a vásár támogatói kapcsolták fel. A hagyományokhoz híven advent első vasárnapján ünnepélyesen meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún Snell György püspök, a Szent Jobb őre. A Szent István térre kilátogatók elsőként láthatták az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció ősbemutatóját, és a Diótörőt a Bazilikán, melynek izgalmas 3D-s animációját öt percen a Kiégő izzók dolgozta fel.

DSC_0694.png_kicsi

Advent első vasárnapján a boldog békeidők karácsonyi hangulatát varázsolta a térre az ExperiDance az Angyalok Kara kórusprodukcióval. Az ismert magyar és angolszász ünnepi dalokra épülő, angyali jelmezekbe csomagolt műsor ősbemutatóját láthatták az érdeklődők a Bazilikánál. A produkció ezt követően indul majd országos turnéra azzal a céllal, hogy olyan helyszínekre is eljusson az Angyalok Kara, ahol az ott élők csak nagyon ritkán találkozhatnak minőségi élőzenével.

A hagyományoknak megfelelően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszöntötte a vásárba érkezőket. Beszédében kiemelte, hogy nagyon örömteli, hogy a hagyományok megtartásán kívül felerősödik ilyenkor az összefogás. Az önkormányzat segítségével például a rászoruló belvárosi családokat, gyerekeket és időseket is megajándékozzák. Az adventi időszak legfontosabb üzeneteit Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke, a Szent Jobb őre elevenítette fel. A szeretet fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy az ember ne farkasa legyen embertársának, mert csak közösségben tudunk emberségesen élni. Ahogy az ünnep fényei hétről-hétre gazdagodnak, úgy világítson az emberi szeretet is- mondta, majd meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját.

Az adventi ünnepet az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, a Diótörő 3D-s animációja a Bazilika monumentális homlokzatára vetítve tette még emlékezetsebbé. A klasszikus történtet a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók dolgozta fel 5 perecben, izgalmas képi és zenei megoldásokkal, a 2D és 3D animációt élő szereplős, kosztümös felvételekkel és más különleges megoldásokkal ötvözve. Az eredeti hanganyagot a Petőfi Rádió egyik rezidens DJ-je, Dj Vida G emelte át a mai korba a rá jellemző tört ritmusok és elektronikus hangzás segítségével.

Ezzel az új kisfilmmel bővül az Adventi Ünnep idején a Bazilikára minden nap vetített karácsonyi témájú, zenés rövidfilmek sora. Így a minden nap 16.30 és 22 óra között fél óránként látható programon hat látványos alkotásban gyönyörködhetnek.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál szakrális környezete, az adventi koszorú gyertyáinak lángja és az épület előtt felállított betlehem arra emlékeztetik majd az erre járókat, hogy a következő egy hónapban békés hangulatban, egymásra odafigyelve készülődjenek a karácsonyra.

Bővebben az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozatról:

Együtt lesz élmény az ünnepekből

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál mesés dekorációval, megújult ünnepi fényekkel és számos programmal várja a családokat, baráti társaságokat.

Budapest legnagyobb felületű fényfestésében gyönyörködhetnek a vásárba érkezők minden nap: sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú, az épület formáit kihasználva 3D hatást keltő rövidfilmek keltik életre a Bazilika monumentális homlokzatát. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelyek elkészítésekor neves zeneszerzők, Havasi Balázs és Linczényi Márk közreműködtek. A közkedvelt látványosság idén újabb nagyszerű darabbal, a Diótörővel bővült. A klasszikus történtet a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók dolgozta fel 5 perecben, izgalmas képi és zenei megoldásokkal, a 2D és 3D animációt élő szereplős, kosztümös felvételekkel és más különleges megoldásokkal ötvözve. Az eredeti hanganyagot a Petőfi Rádió egyik rezidens DJ-je, Dj Vida G emelte át a mai korba a rá jellemző tört ritmusok és elektronikus hangzás segítségével.

A téli élmények biztos helye a gyermekek kedvence, a 14 év alattiak számára ingyenes használható 200 nm-es korcsolyapálya is, ahol hétvégenként korisuli várja őket. Pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be, akár az egész családdal együtt.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyik adománypontja is a vásárban működik, ahol önkénteseik szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásárban berendezett „szeretet.éhség. sütődében” a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik majd a mézeskalács szíveket. Immár hagyomány, hogy egy élménynapot is szerveznek gyerekeknek az adventi vásáron.

Változatlanul színes kínálat még nagyobb területen

A téren felállított mesebeli faházakban közel nyolcvan kézműves igényes, előzetesen zsűrizett ajándéktárgyaiból válogathatnak. Megtalálhatják közöttük népi- és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő-tervezők, grafikusok és fotóművészek minőségi alapanyagokból, kézzel készített munkáit. Idén még nagyobb területen, a Bazilika oldalában a Bajcsy Zsilinszky utat és a Hercegprímás utcát összekötő szakaszon is kézműves kiállítók sorakoznak majd, még szélesebb kínálatot nyújtva a vásárlóknak. A bőséges ajándékkavalkádban az ünnepi szezon legnépszerűbb finomságait és az idei év ínyenc újdonságait is megkóstolhatják.

Adventi street food a Zrínyi utcában

Idén a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street food kínálata várja a Zrínyi utcában a hagyományos és különleges ízek kedvelőit, ahol a karácsonyi vásárok ünnepváró hangulata és ízei, valamint a legdivatosabb utcai ételek találkoznak a környező éttermek és vendéglátóhelyek kiváló gasztronómiai kínálatával. A Zrínyi utcát szinte teljes hosszában elfoglalják az aranykorát élő hazai street food legnépszerűbb képviselői, így több mint egy hónapon át egy helyen lehet majd végigkóstolni a klasszikus street food fogások, a hamburger, a hot-dog és a szendvicsek egyedi és meglepő változatait is az utcai fogyasztásra szánt kreatív ételek széles kínálatát.

Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal köszönti az újévet az Adventi Ünnep a Bazilikánál, melyen a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.

November 27-tól 2016. január 2-ig
Bazilika, ​Szent István tér, Budapest

Programok és nyitva tartás:
www.adventiunnep.hu
www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál