Spiró – Németh – Parti Nagy – Privát Nacionalizmus Budapest

Írói tárlatvezetés és felolvasás Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Spiró György társaságában.

2015. december 5-én, szombaton 18 órai kezdettel a Litera irodalmi portál és a Kiscelli Múzeum szervezésében három író – NÉMETH GÁBOR, PARTI NAGY LAJOS és SPIRÓ GYÖRGY – vezeti körbe az érdeklődőket a Képzelt közösségek, magánképzetek ‒ Privát Nacionalizmus Budapest című kiállításon, majd az est zárásaként a szerzők a kiállított művekre reflektáló, kifejezetten erre az alkalomra készült írásaikat olvassák fel.

Privát Nacionalizmus - Kiscelli Múzeum, Budapest Galéria - 2015. 10. 28. - 2015. 12. 13.

Időpont: 2015. december 5., szombat

Részletes program:
16.00 – Szakmai tárlatvezetés a Budapest Galériában (1036 Budapest, Lajos utca 158.)
Közös felsétálás a kiállítás másik helyszínére a Kiscelli Múzeumba, welcome drink
18.00 – Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Spiró György tárlatvezetése és felolvasása a Kiscelli   Múzeum templomterében (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.)
A felolvasás után közös forraltborozás, teázás.

Képzelt közösségek, magánképzetek ‒ Privát Nacionalizmus Budapest

A Kiscelli Múzeumban és az óbudai Budapest Galériában október 27-én nyílt tárlat 39 közép- és kelet-európai kortárs művész részvételével kerül megrendezésre egy európai uniós projekt keretében, amely hat ország, nyolc intézmény, illetve külföldi és hazai kurátorgárda közreműködésével valósul meg. A kiállítás kurátorának, András Editnek sikerült olyan nemzetközi sztárokat is megnyerni, akik első ízben ezen a kiállításon jelennek meg Magyarországon. A bemutatott művek közül kiemelkedik négy, melyek jelenleg is láthatóak az 56. Velencei Biennálén.

A kiállítás elsősorban a nemzeti képzelet tárgyára, tartalmára kíváncsi, s abból indul ki, hogy a politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz: képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is. A kiállító művészek aktív és kritikus állampolgárként részt vesznek a „képzelt közösségek” jelentésének értelmezésében. Szimbolikus hatalmuk segítségével magánképzeteikben újragondolják a nemzet fogalmát, s kiutat mutatnak a kirekesztő nemzetkoncepciókból, amikor a látogatók számára a nemzeti kötelék nyitott, befogadó értelmezését nyújtják.

A kiállítást a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria a Közelítés Művészeti Egyesülettel együttműködve valósította meg.Kurátor: András Edit

A kiállítás a Kiscelli Múzeumban és az óbudai Budapest Galériában december 13-ig látható.

Helyszínek:
Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.
Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig, 10–18 óra között

A program a kiállításra váltott jeggyel látogatható.

További információ: https://www.facebook.com/events/313790088744835/

www.fovarosikeptar.hu

Forrás: Privát Nacionalizmus Budapest