Krétakör premier, Athén után a Trafóban

Krétakör: A harag napja – egy balga szív dala
PREMIER!
2015.11.30-12.02. 20.00 óra
2016.01.29-31. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Schilling Árpád és a Krétakör új, társadalmilag elkötelezett darabbal jelentkezik. A harag napját november 11-én a Transitions Central Europe fesztivál keretében, az Onassis Kulturális Központ és a Trafó koprodukciójában mutatták be Athénban, Magyarországon pedig november 30-án, a Trafóban látható először. Schilling rendezésében ezúttal egy kiszolgáltatott ember tragikomédiáját mutatja be a társulat, mellette feltűnnek korunk közismert figurái, és életre kel Európa marginalizálódott részének újkori története is. Főszerepben Láng Annamária, Sárosdi Lilla és Rába Roland, a dalszövegeket Závada Péter írta.

A harag napja

Az előadás hátterét a sajtóban sokat tárgyalt fekete ruhás nővér esete adja. 2015 elején egy ismeretlen ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a magyar kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról, majd fekete ruhát öltve utcára hívta az ország ápolóit. Bár a szókimondó nővér alakja inspirálta a Krétakör előadását, de semmit nem használtak fel az ő valós történetéből.

Egy végtelenségig kiszolgáltatott ember tragikomikus sorsa elevenedik meg, azé az emberé, aki mindent megtesz azért, hogy kezébe vegye a saját sorsát, de vagy a külső körülmények (gazdasági és politikai mozgások, ígéretüket be nem tartó jóakarók) vagy a belső hiányosságok (tapasztalatlanság és tudatlanság) miatt folyton elbukik.

A történet szereplői három generáció jellegzetes vonásait sűrítik össze. A nővér családjában felbukkan a korábbi rendszerben szocializálódott öregasszony, aki mindig mindent jobban tud lányánál, aki soha be nem látja, hogy megszerzett tapasztalatai a mai világban már nem érvényesek. Egy gátlástalan, túlélőszemléletét hirdető tinédzser, az ápolónő lánya, aki szerint már semmi sem számít, az életért foggal-körömmel harcolni kell, nem szabad hinni senkiben és semmiben. A főszereplő ápolónő pedig a jelen kihívásaival szüntelenül küszködő kisember, aki bár igyekszik bízni embertársaiban, problémáival végül mindig egyedül marad.

„Vége a nyugati demokráciák demokratikus hitelének, egyetlen szempont számít: a pénz. A meggyőződéses demokraták lúzerek az egész világon. Aki békés megoldásokban gondolkodik, az elszigetelődik, és nevetség tárgyává válik.” (Schilling Árpád) A kérdésfelvetés nem egyszerű: ha a szabadpiacra épülő állam első számú szabálya az, hogy mindenki magáért harcol, vajon ki védi meg azokat, akik e harcban elbuknak?

Rendező: Schilling Árpád
Szereplők: Sárosdi Lilla, Láng Annamária, Rába Roland, Meszléry Judit, Kovács Kata Milla

Írták: Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a szereplők
Zene: Vranik Krisztián
Dalszövegek: Závada Péter
Látvány: Keszei Borbála

Honlap
Facebook

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza