Betlehemek a Néprajzi Múzeum tárlatán

Több mint százéves tárgyak, archív fotókon megelevenedő népszokások, a restaurálási munka kulisszatitkai, a magyar mellett olasz, francia, guatemalai és más, távoli népektől származó betlehemek láthatók a Néprajzi Múzeum december 5-től látogatható tárlatán.

A Néprajzi Múzeum betlehemes kollekciója az ország legnagyobb gyűjteménye, amelyet először mutatnak be az érdeklődőknek egy nagyszabású kiállításon.

A Betlehem – „nagy dolgok a jászolnál történnek” című, december 4-én nyíló kiállítás a Néprajzi Múzeum jelentős betlehemes anyagát, több mint 50 tárgyat mutat be – mondta el Szojka Emese muzeológus, a kiállítás kurátora a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: az országban ez a legjelentősebb betlehemes gyűjtemény, amelynek legnagyobb része a történelmi és a mai Magyarország területeiről származik néprajzi gyűjtésből.

A tárlat tudománytörténeti felütéssel kezdődik, érzékeltetve, hogyan fordult többek között a néprajztudomány, a folklorisztika, az irodalomtörténet és a nyelvészet figyelme a betlehemzés felé. Példákkal érzékeltetik a népszokást, amelynek központi eleme a betlehem, majd azt próbálják felvázolni, hogy a múzeum milyen módon kezeli és igyekszik megőrizni ezeket a tárgyakat. A tárlat kitér a színpadi megvalósulásokra is, valamint a művészi ábrázolások példáit is bemutatja – ismertette a részleteket a kurátor.

Hozzátette: a restaurálás azért volt átütő esemény, mert ezek a tárgyak ott álltak évtizedeken, évszázadokon át a raktári polcokon, és ahogy a restaurátor elkezdte feltárni és kibontani őket, kiderült, hogy a betlehemek csodálatos benti világot takarnak gyönyörűen feldíszített képekkel, installációkkal.

A sajtótájékoztató résztvevői három – 1890-ből, 1907-ből és 1960-ból származó – betlehem belsejébe tekinthettek be egy különleges kamerával az InterMap Térinformatikai és Közigazgatás-fejlesztési Iroda Kft. segítségével.

Forrás: MTI