Klasszikus tündérmese egzotikus színekben – A csodafa tündére – indiai táncjáték a Sivasakti Kalánanda Táncszínház előadásában

Szerző: Monostori Andrea

November 18-án, szerdán este a Marczi Közösségi Térben debütált a Sivasakti Kalánanda Táncszínház új produkciója A csodafa tündére címmel. A 65 perces táncjátékban van minden, ami egy igazi tündérmeséhez szükségeltetik: király, tündér, víz alatti birodalom, színpompás jelmezek és sok-sok ötletes színpadi megoldás. A mesebirodalmat Somi Panni koreográfus, művészeti vezető álmodta elénk, zenéjét Lerch István szerezte. A tánc mellett bábjáték is színesíti az előadást.

Fotó: Dusa Gábor (fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

Sivasakti Kalánanda Táncszínház: A csodafa tündére – Fotó: Dusa Gábor (fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház 1997-ben alakult Somi Panni vezetésével, célja az indiai tánctechnika, elsősorban Dél-India klasszikus tánca, a bharatanátjam beépítése a színházi előadásokba, a klasszikus indiai tánc karakterének bemutatása. Mindezt kortárs szellemben, a fejlődés, alakulás útját járva. Társulatuk a szereplés mellett oktatja is az indiai táncokat, népszerűsíti a kultúrát. Nem céljuk ennek a hagyománynak életvitelszerű őrzése, mindössze ezt a csatornát választották a művészeti értékek kifejezésére. Maguk is hangsúlyozzák, hogy saját ötletek és elképzelések alapján dolgoznak, aktuális témákat feldolgozva, korunk számára érvényes és értékes mondanivalóval. Az elmúlt 15 évben több, mint 400 előadást tartottak. Repertoárjuk legújabb darabja, A csodafa tündére a Nemzeti Táncszínház szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A kezdő képben egy trónust látunk, melyen egy majom dőzsöl – háremhölgyei táncolják körül a vidám zenére, etetik, itatják, incselkednek vele. Ki látott még ilyen csodát? Vajon hogyan került a trónra a majom? A majomfigurát mozgató bábjátékos (Vesztl Zsófia bábművész) lesz a mesélőnk az est folyamán, aki elmondja, hogyan esett ez a különös történet. A király ugyanis magányosan élt a birodalmában, naphosszat csak táncolt, mulatott. Míg nem egy éjjel álmot látott, melyben egy fa ágain egy csodálatos szépségű tündér ült, kibe azonnal beleszeretett. Azonban a látomás szertefoszlott, és a király nem tehetett mást, mint a gyönyörű tündér keresésére indult, vállalva minden veszélyt a szerelemért.

Fotó: Dusa Gábor (fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

Sivasakti Kalánanda Táncszínház: A csodafa tüöndére – Fotó: Dusa Gábor (fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

A tündérmese klasszikus elemei szövik át ezt a mesejátékot. A szerelem története helytől, kortól és kultúrától függetlenül csak ugyanúgy mesélhető el, és ennek kifejezésére a tánc, mely egy univerzális nyelvet képvisel, tökéletes eszköznek tűnik. A tánc indiai karakterével, az indiai népi táncosokat idéző mozdulatokkal, a kezek finom jeleket adó mozgásával, a zenével és kosztümökkel a távoli Indiát látjuk megelevenedni. A táncosok szép összhangban mozognak egymással, itt-ott érheti csak tetten a bizonytalanságot a kákán is csomót kereső szemlélő. A királyt alakító Németh Tamás és a tündér szerepében megjelenő Gubányi Gréta duettjei precízek, lágyak, ugyanakkor erőt, határozottságot sugároznak. A majom bábalakja komiszul tapsol, majom-lazaságú mozgása szinte valószerű. A bábjáték kétségkívül üde színfoltja az előadásnak. Az egész produkció harmóniát áraszt, finom humorral és leleményességgel csal mosolyt az arcunkra.

A mese indiai kerete különleges színt ad a történetnek, hiszen az ilyen jellegű indiai történetek eredetileg nem gyermekeknek készültek, még csak nem is a szórakoztatás érdekében jöttek létre, hanem a felnőttekhez kívántak szólni oktató céllal. Alapvető értékek jelennek meg benne, mint a bátorság, szerelem, áldozatkészség vagy kitartás. Mindezt átjárják a tipikus indiai motívumok, melyek varázslatossá teszik a produkciót, és minket is elrepítenek egy rövid időre a tündérek birodalmába.

Fotó: Dusa Gábor (fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

Sivasakti Kalánanda Táncszínház: A csodafa tündére – Fotó: Dusa Gábor (fotó forrása: Nemzeti Táncszínház)

Sivasakti Kalánanda Táncszínház: A csodafa tündére

Táncosok: Németh Tamás, Gubányi Gréta, Horváth Hanka, Kunvári Krisztina, Palics Katalin, Pethő Kincső, Somi Panni, Szűcs Judit, Zboray Antónia

Közreműködik: Vesztl Zsófia bábművész

Zene: Lerch István
Szöveg: Péri Benedek
Díszlet, kellék: Oldal István
Jelmez: Csekő Etelka
Koreográfia: Somi Panni