„Hajtűk és kanyarok” – Berencsi Attila kiállítása a szegedi Kass Galériában

Szerző: Csikós Erzsébet

November 17-én 18 órakor nyílt meg Berencsi Attila Hajtűk és kanyarok című kiállítása Szegeden a Kass Galériában amelynek különlegessége, hogy a művész „teremőrként” végig jelen van a nyitva tartás ideje alatt és bárki elbeszélgethet vele személyesen. Berencsi Attilát – aki Beri Ary néven vált ismertté – a Szerelem első vérig című filmből ismerhetjük. A filmezést régen abbahagyta, ma már zenészként, dalszerzőként és képzőművészként tevékenykedik.

kiállítás 002
kiállítás 012

A kiállítást Rostás Mónika, a rendezvény szervezője nyitotta meg, aki beszédében elmesélte Berencsi Attilával való ismeretségének és a kiállítás megvalósulásának történetét, beszélt a művész hajtűkanyarokkal, nagy váltásokkal teli életéről, majd maga Berencsi Attila leplezte le néma csendben képeit, amelyeket az érdeklődők halk zenei aláfestéssel tekinthettek meg.

kiállítás 013kiállítás 019

A képek előtt elhaladva ellentmondásokkal és kettősségekkel teli érzések keringtek bennem, mert a válogatás sokféle motívumot vonultatott fel, mégis a látszólag különböző képek egy nagy egységgé álltak össze. Felfedezni véltem a régit és a modernt, a természetközelit és a futurisztikust, a világosságot és a sötétséget, a szépséget és az enyészetet, a tisztaságot és a káoszt. Szinte beszippantottak a festmények impulzivitásukkal, erőteljes és élénk színeivel, határozott vonalaival. A női arcok, fák, eső, belső terek olyan módon ábrázolják mindennapi és belső életünket, múltunkat, jelenünket és jövőnket, amely belehelyez bennünket a teljes kétségbeesés és a remény állapotába is. A festmények előtt elidőzve egy olyan világba kerültem, ahol teljesen egyedül voltam. Életünk minden fontos pillanatát, kezdve a születésünktől a halál pillanatáig egyedül kell megélnünk, s a döntéseink szintén csak a mieink. Bár hirtelen elágazások, nem várt kanyarok bármikor bekövetkezhetnek, világosan kell látnunk azt, hogy az életünk irányít-e bennünket, vagy mi irányítjuk az életünket. Berencsi Attila az utóbbit választotta, s látván kifejező képeit azt kell mondanom, megérte.

kiállítás 021kiállítás 025

A tárlatot november 24-ig, naponta 10.00-18.00 óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

Berencsi Attila: Hajtűk és kanyarok – Kass Galéria, Szeged, Vár u. 7.

Fotók forrása: Móra Ferenc Múzeum