„A megértés tekintetében” – Weöres Sándor: Rockandroll a Kultúrpart Produkció előadásában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Kultúrpart Produkció évek óta foglalkozik igényes, a Kárpát-medence hagyományait, kultúráját és történetiségét is ápoló, azokat felelevenítő produkciók létrehozásával vagy gondozásával. Az így létrejött, művészetileg igényesen kialakított előadások közül a Weöres Sándor, Rockandroll cíművel november közepén kétszer is találkozhatott a közönség a Müpa Fesztivál Színházában. A Weöres emlékév tiszteletére – közel két évvel ezelőtt – született másfél órás zenés, táncos, kiskamaszoknak készült, a költő műveire épülő előadás azonban sokkal több lehetőséget rejt magában a közönség oldaláról is, mint azt, hogy alapvetően fejet hajtson a művész értékálló munkássága előtt. A sokunk számára ismerős, a darabban felhasznált Weöres szövegek élőzenés felcsendülése és így azok felidézése mellett olyan komoly, egész világunkat és személyes életünket meghatározó témákat is érintettek az alkotók mint a migráció több ezer éves történetisége, az etnikai, vallási hovatartozás kérdései, a környezettudatosság, és a fogyasztói társadalom létének hatásai az emberi kapcsolataink alakulására is.

Weöres Sándor, Rockandroll - Fotó: Krisztics Barbara (fotó forrása: Kultúrpart)

Weöres Sándor: Rockandroll – Fotó: Krisztics Barbara (fotó forrása: Kultúrpart)

A közös összefogásra váró problémák és a belső szemléletmódváltást megkívánó gondolatok megértését a zenekar közreműködése, Novák Péter és művésztársai éneke, a táncos betétek tették változatossá. A táncművészek a világ számos pontjáról felidézett táncaikkal, a közönség előtt cserélődött jelmezeikkel és tulajdonságaik megváltoztatásával tették színessé a díszletek nélkül játszott előadást. A Földünk népeit és kultúráit is megelevenítő váltások bebizonyították, hogy akármilyenek is a külső jegyeink, a belső tulajdonságaink, mégis évezredek óta „az alapvető érzelmek szintjén értjük egymást”. Még akkor is, ha a XXI. század elejére „egyre több ember akar a kényelmes világunkban egyre többet”, globális összefogással nem tűnik megoldhatatlannak a Föld megóvása.

Weöres Sándor, Rockandroll - Fotó: Krisztics Barbara (fotó forrása: Kultúrpart)

Weöres Sándor: Rockandroll – Fotó: Krisztics Barbara (fotó forrása: Kultúrpart)

Az élő rockzenével, táncos, akrobatikus elemekkel és animációval is gazdagított 12-16 éves korosztálynak ajánlott előadás megmutatta mi az igazi interakció. A nézőtérre kigurított óriási földlabda, a hullámzó közönség sorok, és a színpadra időnként ki- és folyamatosan megszólított gyermekek figyelmének megnyerése nem látszólagos volt. A befogadói oldal aktív részese lehetett az előadásnak. A környezettudatosságra, toleranciára és elfogadásra is példát mutató, a közönségből közösséget kovácsoló produkció meghatározó weöresi felvetése nem volt kevesebb, mint hogy élni szeretünk nem?”. A Weöres Sándor irodalmi műveire aktuálisan ráépülő élmény megfogalmazta azt is, hogy az élet olyan kincs amelynek „ha megérzitek a ritmusát” megértitek, hogy” nagy bűn hajtani, nagy kár lemaradni róla”.

Weöres Sándor, Rockandroll - Fotó: Krisztics Barbara (fotó forrása: Kultúrpart)

Weöres Sándor: Rockandroll – Fotó: Krisztics Barbara (fotó forrása: Kultúrpart)

Weöres Sándor – Rockandroll

Főszereplő, rendező: Novák Péter
Táncosok: Lengyel Szabolcs, Pótor Katalin
Zenészek: Braun László, Küttel Dávid, Molnár Balázs, Nyíri Sándor, Szokolay Dongó Balázs

A dőlt betűs részek az előadás szövegkönyvéből lettek idézve.
,