Már lehet jegyet kapni! – Budapesti Tavaszi Fesztivál (2016. április 8.-24.)

Szerző: Ványi Viktória

Szokolay Dongó Balázs furulyaszólója hívta össze a megjelent újságírókat a Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján.

Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

A Müpa igazgatója, Káel Csaba köszöntötte az egybegyűlteket, külön a fesztivál társhelyszíneinek direktorait, így a Magyar Állami Operaház, ill. a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektornőjét és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. képviselőjét.

A fesztiválok idejére Budapest kiemelkedő turisztikai desztinációvá válik, melynek nem csak gazdasági értelemben örülhetünk – a fesztiválok ideje alatt több éve teltházas a szállodák forgalma – hanem lehetőségünk nyílik szellemi örökségünket becsatornázni, például a nagy nemzetközi érdeklődésre is számot Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Idén Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kálmán Imre alakja kerül a fókuszba. Csak néhány példával élve, Liszt inspirálta Dubrovay László: Faust, az elkárhozott szerzeményét táncolja a jövőre 55 éves Pécsi Balett, többek között Oláh Kálmán improvizál Liszt-témákra, ill. a Budapesti Fesztivál Zenekar, David Robertson vezényletével és Kim Kashkashian közreműködésével, Bartók Brácsaversenyével nyitja meg a hangversenyek sorát.

Szintén a fesztivál során debütál, mindannyiunk által ismert – 100 éves – Csárdáskirálynő után Kálmán Imre különleges jazzoperettje, a Chicagói hercegnő is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A meghívott díszvendég Kína lesz. A kulturális közvetítő szerepet betöltő Selyemutat idézik meg a Magyar Nemzeti Múzeumban nyíló „A selyem útja” című kiállításon, és ha már az anyag adott, izgalmas divatkreációkat is megcsodálhatunk majd Zoób Kati és kínai tervezők közreműködésével. A vizuális gyönyörködtetésen túl, akusztikus kuriózum, hogy egyenesen Pekingből érkezik, az Erkel Színház színpadára a Kínai Nemzeti Opera, akik Puccini Turandot operáját viszik színre.

Végeláthatatlan névsorba kellene kezdenem, ha a részletes programot akarnám ismertetni. Legyen annyi elég, hogy egész Budapest fesztivál hangulatban fog égni. A központi helyszín, a Müpa mellett a cikk elején említett Operán és Zeneakadémián túl, majd minden színház és számos kulturális kör kapcsolódik be a programfolyamba.

A jegyértékesítés már elkezdődött, a részletes programot megtalálják a http://www.btf.hu/ címen, ami karácsonyi ajándékvásárláshoz is kitűnő inspirációul szolgálhat.

BTF_16_logo_HUN_piros

Fotók forrása: Budapesti Tavaszi Fesztivál