Mert a jazz méltó és örök! – Képes magyar jazztörténet időszaki kiállítás, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Tóth Tamás

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítás  2015. november 12. és 2016. április 24. között tekinthető meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Ahogy az igazgató, Kiss Imre a megnyitón fogalmazott, „A múzeum féléven keresztül dübörögni fog a jazztől!” Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan ingyenes kísérőprogramokkal örvendeztetik meg a jazz szerelmeseit és szereznek új híveket a műfajnak. A múzeumokban szokványos múltértelmezés mellett nagyon is élővé teszik a tárlatot, koncerteket, jazzkutatási konferenciát, könyv- és lemezbemutatót szerveznek.

jazz3

Az 1850-es évektől, a magyar jazz őskorától kezdődően napjainkig kottaborítók, festmények, plakátok, gramofonlemez borítók és hangszerek sorával mutatják be az európai és az amerikai áramlatok változásának hazai adaptációját.

jazz12

Ahogy Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke is több definícióval próbálta érzékeltetni azt az elementáris erőt, ami ezt a zenei műfajt, életérzést visszatükrözi, most én is ideidézek egyet. Gonda János válasza a „Mi a jazz?” című könyvének kérdésére így hangzik: „A jazz muzsikusok művészete… improvizatív zenei alkotás… sajátossága a rögtönzés és a jellegzetes ritmika… kompozíciós elemek… zenei nyelv, amelynek önálló szókincse, kiejtése, nyelvtana van.”

veletlenek-lackfi-janos-es-lovasi-andras-koncertje-margo-irodalmi-fesztival-pim-2014-junius-15-foto-lengyel-anita

jazz15

A kiállításon ikonikus figurák fényképeit nézve vehetünk részt ezen a rendkívüli időutazáson. Legyen az szving, avantgárd jazz, bebop, latin vagy cool jazz, esetleg dixieland és még sorolhatnánk, mindenki megtalálhatja benne magát, ezért nyitott füllel és szívvel üljünk le hallgatni, mintha egy ínyenc asztalhoz készülnénk és barátkozzunk a hangszínekkel és ritmusképletekkel, garantáltan örömünket leljük majd benne.

jazz19

A megnyitót kellemes állófogadás követte, majd az idén 30 éves nyolctagú Bohém Ragtime Jazz Band kamra formációja, a Bohém Trió adott koncertet, Ittzés Tamás, Mátrai Zoltán és Falusi Alfréd közreműködésével.

jazz23

A kiállítás kurátorai: dr. Bajnai Klára, Kiss Imre, Simon Géza Gábor

A kiállítás anyagát az alábbi partnerek bocsátották a múzeum rendelkezésére: Simon Géza Gábor magángyűjteménye, Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, Magyar Jazzkutatási Társaság, Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára, Színháztörténeti Tára, Dobmúzeum Cegléd, Gyémánt László, Külüs László, Nyakas Attila festőművészek, Siklós Péter és Hutton László fotóművészek

Képes magyar jazztörténet, időszaki kiállítás – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2015. november 12. – 2016. április 24.