MediCirque, a táncoló őserők cirkusza

Szerző: Braczkó Dóra
Fotók: Galcsik György

Aki látta a Barakka című filmet, kicsit azt érezhette megelevenedni a Bakelit színpadán november 10-én, a Medic’all Art Dance Társulat – MediCirque: Cirkusz a táncban premierjén.

Medic-All-Art-Dance-Foto-Galcsik-Gyorgy-05

A meditatív zenére sorban érkező-nyújtózkodó táncosok és akrobaták, a kivetülő képek és a felsejlő négy elemi erő már-már spirituális utazásra hívott. Fecsegtek a hullámok, lobogott a tűz, dobbant a föld és lengett a szél, az egész előadás egy lágy sodródásba vont minden nézőt. A nagyon sok irányzatból merítő produkcióban ugyan eleinte hiányzott a drámaiság, a kitapintható konfliktus, s mivel nem egy meghatározott mondanivalónak volt alárendelve, eleinte nehéz volt hova tenni a kivetített képek és a felvonultatott egyéb eszközök sokaságát.

vartorteneti-seta-es-toronylatogatas-magyar-mezogazdasagi-muzeum-vajdahunyadvar-2014-februar-23-foto-marton-balint

Medic-All-Art-Dance-Foto-Galcsik-Gyorgy-07

Aztán kiderült, hogy az egész előadás egyetlen dologról szól: a végtelen harmóniáról és arról a rendező erőről, ami az egymáshoz idomuló elemek folyamatos csiszolódásából önmagától kialakul. A cirkuszi akrobatika és a zenés-táncos elemek gesztusnyelve egymást kiegészítve sodortak minden nézőt ebbe az átszellemült harmóniába, amit nagyon jó érzékkel törtek meg a függeszkedve előadott erőelemek és a virtuóz zsonglőrmutatványok, amik hol Visual Poi-val, hol karikákkal rajzoltak fényjátékot a nézők elé.

Medic-All-Art-Dance-Foto-Galcsik-Gyorgy-11

A nézők pedig szerették, a többszörös vastaps is azt bizonyította, hogy kisebb kiforratlanságaival együtt is többet ér néha egy ilyen barátságos és természetes előadás, mint egy tűpontosságú, agyonmarketingelt produkció, aminek témája lehet csak a természetesség, sajátja viszont annál nehezebben. Egy szó mint száz, jó néha ilyet is látni.

 

,