Fülkeufória és vidéke után Full(k) Eufória – Parti Nagy Lajos „magyabszurd meséi”

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Korhut Lili

November 3-án az Örkény István Könyvesboltban gyűlt össze Parti Nagy Lajos rajongói és baráti köre summázott meséi új keretének bemutatására. A szerzővel Váradi Júlia beszélgetett.

3

A Fülkefor és vidéke 53 szatírát tartalmazó kötete után, ezúttal a 2011 áprilisa és 2014 áprilisa között az Élet és Irodalomban heti rendszerességgel közölt összes írása, saját előadásban is a nagyközönség elé kerülhetett a Kossuth Kiadó jóvoltából.

5

Jelen kötet két részből áll. Dés Lászlóval több évadon keresztül a Belvárosi Színház színpadára állított írói Fülkefor-estek sikere után Parti Nagy, Magos György rendezésében és Varga Viktor szerkesztésében, a 3 év alatt írt 154 felnőtt meséjének hangoskönyvét tartalmazza, valamint az ehhez írt egyperces rezüméket, annotált tartalomjegyzék formájában.

6

Parti fontosnak tartotta elmondani, hogy Ő mindig is írói szerepkörből politizált és nem politikusként írt és pont ezzel az írói szabadsággal élve tudta abbahagyni sorozatát. Annak ellenére, hogy naponta van reflektálható aktuálpolitikai esemény úgy érezte, történeteivel már mindent kifejezett, így a későbbiekkel már csak ismételte volna magát.

7

Külön élvezetes a Parti Nagy védjegyévé vált nem létező, de hiteles hangzású tájnyelvet hallgatni. Ahogy a Kiadó is ajánlja előszavában „Hallgassák figyelmesen a valóság meséjét, és gondolkozzanak el a mese valóságán.”

Parti Nagy Lajos: Full(k) Eufória – 154 magyar mese a szerző előadásában – Kossuth Kiadó, 2015

4