Szorítsd a szívedhez! – A Rájátszás Szegeden is bemutatja új lemezét

Szívemhez szorítom címmel megjelent a Rájátszás második könyvbe csomagolt cédéje a Magvető és a Kultúrkombinát közös kiadásában. Tizennégy új dal, novellák, valamint a dalszövegek mellett az eredeti versek is megtalálhatók a kiadványban (a kötetbe itt lehet belelapozni). November 11-én Szegeden a Belvárosi Moziban mutatják be a lemezt.

A lemez zenei rendezője, Egyedi Péter így foglalta össze a tapasztaltakat: “A Rájátszás körülbelül tíz ember közös magánügye, a költészet és a zene furcsa egymásba ölelése”.

A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők, írók írják újra és játsszák el egymás műveit. A lemezen és a könyvben szereplő rájátszók: Beck Zoltán (30y), Egyedi Péter (Óriás), Erdős Virág (József Attila-díjas író, költő), Grecsó Krisztián (Aegon-díjas író, költő), Háy János (József Attila-díjas író, költő), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Kemény István (József Attila-díjas író, költő), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Szálinger Balázs (József Attila-díjas költő), Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven).

Grecsó Krisztián ezen a Szívemhez szorítom című lemezen debütál énekes-dalszerzőként a Dezső című dallal: “Csúful odaveszett rockzenész lendületem és vele együtt ifjúságom. Se az előbbi, se az utóbbi nem jön már vissza, de van helyette Rájátszás, ami írónak, zenésznek, hallgatónak is egyaránt gyógyír, illúzió, remény és ábránd, hogy volt ifjúság, volt lendület, és valahol, egészen mélyen, még van is.”

Kemény István számára “a Rájátszás (ahogy a neve is mutatja) játszás: vagyis az örömnek egy alaptípusa”.

Beck Zoltánnak a Rájátszásban “az a jó, hogy nem arról szól, hogy hogyan leszel te személyesen nagyon nagy sztár, hanem arról, hogy hogyan lesz egy dal nagyon jó”.

Rájátszás 2011-ben mutatkozott be először a Margó Irodalmi Fesztiválon, akkor még az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írtak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítettek verseket. Az egyre több koncert után 2013-ban jelent meg a két kiadást is megélt Rájátszás első kiadványa, amely a produkció első időszakát foglalta össze. Ezt követően lendületes műhelymunka indult el, a dalok zenekari hangszerelést kaptak, a Rájátszás fellépett a Szigeten, Kapolcson a Művészetek Völgyében, az Ördögkatlanon, de az A38-on, az Akváriumban is. A Szívemhez szorítom című könyv és lemez az elmúlt két év dalait mutatja be, illetve azt a folyamatot, ahogy ahogy a költőkből és zenészekből állandó csapat áll össze, melynek tagjai megszokott szerepeiken túl tökéletesen kiegészítik egymást:aki az egyik dalban énekel, a másikban basszusozik vagy vokálozik. A Rájátszás közepe a vers vagy dalszöveg, abból építkezik minden dal, széles együttműködésben: a lemez nyitó dalát, a Dezső szövegét és zenéjét Grecsó Krisztián írta, a Van egy ország című dal eredetijét Erdős Virág énekli.

Nyáry Krisztián, a Magvető igazgatója fontosnak tartja, hogy a produkcióval a fiatal olvasók felé nyit a kiadó: „Sok szomorú elemzést lehet olvasni arról, hogy a fiatal generációkat már egyáltalán nem érdekli a költészet. Szerintem amíg százszámra állnak sorba kortárs költők verseire kíváncsi fiatalok, és erre pénzt is áldoznak, nincs ok aggodalomra. Ezért tartom a Rájátszást az utóbbi évek legfontosabb irodalom-népszerűsítő kezdeményezésének. A Magvető célja, hogy a közönség ne csak hallgassa, hanem olvassa is a kedvenc verseit, ezért adtuk ki a Szívemhez szorítom című Rájátszás-könyvet.”

RAJATSZAS

Forrás: Belvárosi Mozi, Szeged, fotó: Valuska Gábor
,