„Kétféle ember van: aki szereti az operettet, és aki még nem ismeri” – Primadonnák operett gála a Miskolci Nemzeti Színházban

Csárdáskirálynő, A denevér, Marica grófnő, A víg özvegy – novemberben négy alkalommal láthatja a közönség a Miskolci Nemzeti Színházban a Primadonnák címet viselő operett gálát, ahol a legnépszerűbb dallamok csendülnek fel a legismertebb művekből. A teátrum három primadonnája – Seres Ildikó, Eperjesi Erika, Herczenik Anna a gazdag magyar és nemzetközi operettirodalom legszebb darabjaiból énekel gyöngyszemeket a látványos gálaműsorban.

IMG_2709

– Az operett gálák arra épülnek, hogy a legszebb, legközismertebb melódiákat összegyűjtve, egy kicsit más nézőpontból mutassuk meg ezeket – mondja Dániel Gábor rendező. – A Primadonnákban a Miskolci Nemzeti Színház kiváló művésznői lépnek színpadra. A cél hogy szórakoztassunk, és hogy egy olyan zenei eseményt hozzunk létre, ami többet tud nyújtani a közönségnek, mint amit egy komplett operett darab – tette hozzá. – Az operett egy zseniális műfaj, hiszen megél akár egy vendéglőben is háttérprodukcióként, de amikor lehetőség van arra, hogy mindent megkapjon: nagyzenekart, balettkart, kórust, kiváló szólistákat, akkor egy igazi ünneppé válik. Az operett és az alkotók ünnepévé – hangsúlyozta a rendező. – Nem gyakran fordul elő, hogy egy színház áldoz a költségvetéséből arra, hogy ezt az élményt megadja a nézőknek.

IMG_2761

– Nagyon más személyiség, karakter a három primadonna. Ezt próbáljuk kihangsúlyozni a gálán. A primadonna nem egy séma, nem klisé. A primadonna egyfajta lelki alkat, így minden primadonna más – meséli Dániel Gábor. – Ebben a gálában a személyiségek kerülnek előtérbe, hiszen az operettnél talán a személyiség varázsa a legfontosabb.

– Nem csupán az idősebb generációnak ajánlanám ezt a gálát. Szerintem a fiatalokat is érdekli az operett. Csak azokat nem érdekli, akik még nem találkoztak ezzel a műfajjal. Szerintem kétféle ember van: aki szereti az operettet, és aki nem ismeri. De ez nem hiba, előbb-utóbb mindenki megismerkedik vele– tette hozzá a rendező.

Seres Ildikó több mint 30 éve műveli az operett műfaját. – Az operett gálákban az a fantasztikus, hogy a színpadon a kedvenc dalainkat énekelhetjük, a közönség pedig egy csokorban hallhatja a legszebb melódiákat – mondja a primadonna. Nekem is vannak kedvenceim, például azok között, amiket most éneklek ilyen a Cigányszerelemből a „Messze a nagy erdő”, vagy Leo Fall Madame Pompadourjából a „Hej, ha kezembe kaphatnék egy férfit!”. Rengeteg dal áll közel a szívemhez, lettek volna még ötleteim, de minden nem fér bele egyetlen estébe. És a három primadonnán kívül még sok fellépője lesz a gálának! – árulta el a színésznő.

IMG_2732

Bár sokan könnyű műfajnak tartják az operettet, rengeteg munka van egy előadás mögött. Seres Ildikó szerint nem minden operett olyan tökéletes, mint például a most 100 éves Csárdáskirálynő. – Ha egy operett nincs igazán jól megírva, akkor különösen sok múlik a színész személyiségén, hogy mennyire képes megtölteni élettel a „papírmasé” figurákat. Az operett tulajdonképpen egy abszurd műfaj. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de aki csinálja, annak hinnie kell benne. Ha folyamatosan idézőjelbe tesszük, akkor nem működik – hangsúlyozta a művésznő. A színházban hatással dolgozunk, ezt nem kell szégyellni, az operettnek is megvannak a maga törvényszerűségei. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet új dolgokkal próbálkozni, de fontos a műfaj színpadi hatásainak ismerete.

IMG_2773

Primadonnák
Operett gála
rendező: Dániel Gábor
Bemutató: 2015. november 13. Nagyszínház

Ki is az a primadonna? A sztár, a legnagyobb tehetség, a legismertebb hang és arc és alkat a revük és szeparék romantikus világából, egy korból, amikor az utcalámpák fényesen ragyogtak a századfordulós Budapest, Bécs és Párizs macskaköves utcáin. Különleges novemberi bemutatónkban arra keressük a választ: milyen is volt ez a korszak? És ki lehet a primadonna ma? Színházunk művészei a gazdag magyar és nemzetközi operettirodalom legszebb darabjaiból énekelnek el gyöngyszemeket, és egy látványos gála keretében mutatják be az operettek világát a nagyszínházi közönségnek! Többek közt Lehár Ferenc, Kálmán Imre, ifjabb Johann Strauss és Jacques Offenbach dalait is előadják a Miskolci Nemzeti Színház énekkara és a Miskolci Balett közreműködésével. Izgalmas utazásra invitálják nézőinket a múltba, és mutatják meg, hogy az operett műfaja ma is él – és elevenebb, mint valaha!

PRIMADONNÁK
Operett-Gála

EPERJESI ERIKA
HERCZENIK ANNA
JANCSÓ DÓRA
MOLNÁR ANNA
SERES ILDIKÓ Jászai-díjas
SZABÓ IRÉN
SIMONFI ADRIENN
SZIRBIK BERNADETT
VARGA ANDREA
CSERVENÁK VILMOS
DÉNES VIKTOR
FANDL FERENC
KINCSES KÁROLY
KISS TIVADAR
SALAT LEHEL

Közreműködik:
a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, Énekkara és a Miskolci Balett

Díszlet- jelmeztervező: JUHÁSZ KATALIN
Koreográfus: KOZMA ATTILA
Ügyelő: OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens: RADNAI ERIKA
Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR
Rendező: DÁNIEL GÁBOR

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Jegyv

,