Nyomozás egy eltűnt kisfiú után a MU Színházban!

November 11-én különleges vendégelőadás látható a MU Színházban – egy igaz történeten alapuló fikciós bemutatót hoz el Csehországból Petra Tejnorová és színészei.

nick_01

Néhány történet annyira hihetetlen, hogy akarva-akaratlanul elhisszük. Túlmutat az ép elme határain. Nick eltűnésének történetét három ember párhuzamos elbeszéléséből ismerjük meg, de egyes momentumokra mindenki másképp emlékszik. Vajon ki mond igazat? Mi alapján döntjük el, hogy kinek hiszünk az adott pillanatban? Az előadás során a nézőknek is nyomozniuk kell. Közben pedig kutatni magukban, keresve az igazságot. A november 11-én este 7 órakor kezdődő Nick című cseh vendégelőadást a MU Színházban már középiskolás kortól ajánlja a rendezőnő.

nick_02

Petra Tejnorová rendezőnő egy megtörtént esetet vesz alapul előadásában: a Nick egy texasi kisfiúról szól, aki 1994-ben, tizenhárom éves korában eltűnt. A húga mindent elkövetett, hogy megtalálja és fáradhatatlan kutatását siker koronázta. Az előadás ebben az értelemben egy boldog családegyesítést mutatna be. Vagy épp az ellenkezőjét.

A produkcióban különleges szerepe van a filmnek: a nézők egyszerre hallják a történetet az egyik szereplőtől és látják, hogy egyazon időben mi történt a másik figurával – ezzel is izgalmasabbá teszik a szemünk előtt kibomló krimit.

nick_03

„Az audio-vizuális eszközök, és általában a technika számomra olyan kifejezőeszközök, amelyeket magától értetődően veszek igénybe a feldolgozandó anyagokhoz. A Nick esetében egy konkrét dokumentációs forrás volt a kiinduló pont, melynek témája egy általános kérdést érint: mit és milyen körülmények között vagyunk hajlandók elhinni? Mert minden új információ egy kirakós játék darabja, melyet különböző helyekre is beilleszthetünk. Én imádok bolyongani a dokumentum és a fikció közötti határmezsgyén. Szeretem felfedezni, hogy a színházi előadásokhoz a vetítések milyen új lehetőségeket adnak. Érdekel, hogy egy történet elmeséléséhez hogyan tudom hozzáilleszteni a technikát. ” – mondja el a Nick-projektről a rendező, Petra Tejnorová.

nick_04

Az előadás magyarországi szereplését a Manna Produkció szervezi, aki a hazai színházi életben évek óta segíti független és fiatal alkotók bemutatkozását, projektjeinek megvalósítását. Idén egy nemzetközi együttműködés keretében, a Visegrádi Alap támogatásával két előadást mutathat be Magyarországon a SKUTR műhelye a Manna segítségével. A cseh független színházi terület egyik kiemelkedő sikertörténete a SKUTR rendezőpárosának karrierje. Martin Kukučka és Lukáš Trpišovský egy kis stúdiószínházban kezdték pályájukat és rendhagyó rendezéseinek, formabontó elképzeléseiknek eredményeként ma már a prágai Operaházban is dolgoznak, sőt tanítanak több művészeti egyetemen. Nemrég alakították ki az STK Theatre Concept alkotóműhelyt, ahol más kortárs cseh rendezőknek is adnak lehetőséget a bemutatkozásra. A MU Színházban bemutatásra kerülő Nick ennek a műhelynek az egyik kiemelkedő előadása – izgalmas formanyelvvel kísérletezve és a nézők aktív részvételére számítva készítette Petra Tejnorová és csapata.

A Nick november 11-én 19 órától látható a MU Színházban, magyar felirattal. Jegyvásárlás a helyszínen, vagy online, a színház honlapján keresztül lehetséges.

Forrás: Manna Produkció