Nyúzás szeretetből, dekameron catwalk-on

Szín- és jelmezőrjöngés, tánc, irónia, dobszerkó – két üdítő táncprodukció utánjátszás a Trafóban. Aki lemaradt a Nyúzzatok meg-ről és a Dekameronról, az pótolhatja az élményeket november 6-án és 11-én. A Nyúzzatok meg-et három táncos és két zenész alkotta meg 2013-ban, és az előadás azóta az egyik legsikeresebb magyar táncprodukció. Európa-szerte turnéznak vele az alkotók, bekerültek vele az Aerowaves-be, Lábán-díjat nyertek, és közben megteremtették azt a kortárstánc produkciót, amire úgy mozdul meg Budapest, mint a legvágyottabb koncertre. A Dekameron frissebb produkció, hasonló potenciállal. A maga frivolságávál, iróniájával és erotikájával mutatja be azokat a helyzeteket, amelyek jó eséllyel ismerősek a közönség soraiban ülő fiataloknak.

nyuzzatok meg dekameron

A Nyúzzatok meg-ben öten mesélnek kapcsolataikról, szerelmeikről, viszonyaikról. Dobbal, gitárral és tánccal bontják elemeire és nyúzzák meg történeteiket, hogy még közelebb kerülhessenek hozzájuk. Az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb kortárstánc produkciójaként emlegetik az előadást, amiért nemcsak a táncon nevelkedett közönség lelkesedik. A darab olyan viszonyokat és gesztusokat elemez, amelyekben mind az öt résztvevőnek​ egyaránt fontos szerepe van. Humoros és üdítő produkció, a menőt megteremti, az elitizmust felszámolja.

Az előadást a nagy múltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves 38 szakembere Ljubljanában tartott éves találkozóján 419 jelentkező közül, a 2014-es év 20 kiemelt előadása közé választotta, ennek következtében vehettek például részt a rangos Spring Forward fesztiválon, a svéd Umeå-ban. Ezen kívül a darab megkapta a 2014-es év legjobb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Budapesten november 6-án látható újra az előadás.


A Nyúzzatok meg alkotásban is résztvevő Molnár Csaba tavaly saját koreográfiát mutatott be a Trafóban, ez is magában hordozza azt a lazaságot és belevalóságot, amitől igazán közvetlen és mai lehet egy táncdarab. Ahogy Boccaccio Dekameronja, úgy ez a produkció is egyszerre vet számot tabuval, erkölcsi-vallási kérdésekkel és a hős szerepének megkérdőjelezhetőségével. A bűnös és az erényes, a komikus és a tragikus kéz a kézben jár, az ítélet ismeretlen fogalom, a produkción pedig átsejlenek életünk ismerős helyzetei. Mindez végtelen energiával és jól kitalált látvánnyal párosul. A november 11-ei előadás újdonságot is tartogat: a koreográfus korábban szereplőként is részt vett saját munkájában, de ezúttal kívülről szemléli az eseményeket: szerepét most Márcio Canabarro, Magyarországon élő, brazil származású művész táncolja. Az új felállásról és terveiről Králl Csaba tánckritikus kérdezi Molnár Csabát az előadás után, a Trafó kávézójában.

A fiatal alkotók produkcióinak sora nem ér itt véget: december 11–13-án minden este két táncdarab látható a Trafóban: Fülöp László Lábán-díjas „there is an elephant in every room…” című produkciója és Molnár Csaba új, Eclipse – a mennyei test elsötétedése munkacímű koreográfiája.

Dányi-Molnár-Vadas: Nyúzzatok meg
2015.11.06. 21.00

Honlap
Facebook

Molnár Csaba: Dekameron
2015.11.11. 20.00

Honlap
Facebook

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza