Nincs B terv, mert nincs B bolygó! – 13. Környezetvédelmi Hónap a Francia Intézetben 2015.11.04.–11.30.

Ha van probléma, amely a Föld minden lakóját érinti, az a klímaváltozás, melynek hatásai egyre nyilvánvalóbban megmutatkoznak világszerte. Az azonnali cselekvés szükségességére utalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, mikor egy 2014-es környezetvédelmi rendezvényen úgy fogalmazott: „Nincs B terv, mert nincs B bolygó”.

A Budapesti Francia Intézet november 4. és 30. között tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Környezetvédelmi Hónapot, melynek központi témája idén a klímaváltozás és annak hatásai. A témának különös aktualitást ad, hogy a rendezvénysorozat zárónapján kezdődik meg Párizsban az ENSZ 21. klímakonferenciája (COP21) 196 ország részvételével.

A Budapesti Francia Intézetben tudományos előadások, filmvetítések, kiállítás és táncművészeti performansz hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. A francia és magyar szakemberek többek között a klímakonferenciát előkészítő tárgyalások fejleményeiről, valamint az éghajlatváltozás talajra és óceánokra gyakorolt hatásáról számolnak be. Emellett a programsorozat kitér a megújuló energiák fontos szerepére is, különös tekintettel a geotermikus energiában rejlő lehetőségekre.

A rendezvénysorozatot Christian De Perthuis francia közgazdász A klímatárgyalások eredményei egy hónappal a COP21 előtt című előadása nyitja meg. November 4-től látogatható a Francia Intézet Tara Océans című tárlata is, amely a Tara Expedíciók elnevezésű francia non-profit kezdeményezés óceánkutató útjait mutatja be. A Tara nevű kétárbocos hajó 115 ezer kilométert tett meg a Föld körül a világtenger élővilágát kutatva. A kiállítás csodálatos fotói betekintést nyújtanak a bolygó éghajlati egyensúlyában fontos szerepet játszó planktonok világába. November 26-án a Francia Intézetbe látogat az expedíció egyik tagja, Emmanuel G. Reynaud biológus is.

Az ENSZ klímakonferencia kapcsán Párizsban és a világ számos pontján kulturális események, beszélgetések és workshopok segítenek abban, hogy a civil társadalom tagjai is hallathassák hangjukat. Az ArtCOP21 elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva Táj, Akció! címmel táncművészeti performanszra és filmvetítésekre is sor kerül a Budapesti Francia Intézetben. A hét filmből álló sorozat az ember és a környezet egymásra hatását vizsgálja mások mellett olyan alkotók rendezésein keresztül, mint például a Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmjével Oscar-díjat nyert Luc Jacquet, akinek Jég és ég között című filmje premier előtt látható az Intézet mozitermében.

A programokon való részvétel ingyenes (kivéve a november 30-i filmvetítést). Szinkrontolmácsolás biztosított minden előadáshoz, a filmvetítések magyar vagy angol felirattal zajlanak.

A Budapesti Francia Intézet Facebook-oldala: https://www.facebook.com/franciaintezet/?fref=ts

Szervezők:
Magyarországi Francia Nagykövetség, Budapesti Francia Intézet

Szakmai partnerek:
Földművelésügyi Minisztérium
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ
Geotermia Expressz Kft.
Flamand Kormány Magyarországi Képviselete
WWF Magyarország

A programsorozat az ENSZ 21. klímakonferenciája, a COP21 jegyében jött létre.

Forrás: Budapesti Francia Intézet