A tökéletes dobos: Steve Gadd

A jazz- és popvilág egyik legkeresettebb és legnagyobb hatású dobosa, Steve Gadd idén hetvenéves. A jeles évfordulót világkörüli turnéval ünnepli, amelynek keretében november 13-án a Müpában mutatja be 70Strong című albumát.

Steve Gadd Band - Fotó: Mitchell Scott

Steve Gadd Band – Fotó: Mitchell Scott

Elképesztő stílusérzéke, összetéveszthetetlen lüktetésű és végletekig megbízható játéka miatt Steve Gaddet a legnagyobb sztárok hívják lemezfelvételeikre és koncertturnéikra a hetvenes évek óta. A partnerek listáját vég nélkül lehetne sorolni, köztük van Frank Sinatra, Paul Simon, Al DiMeola, Eric Clapton, Paul McCartney, Chick Corea és David Sanborn is. Dobos nagybátyjának és jazz-szerető édesapjának köszönhetően Steve Gadd már kisgyermekként a legjobb zenészeket hallgathatta élőben. Hétévesen kezdet dobolni, négy évvel később pedig már a legendás trombitás, Dizzy Gillespie mögött játszott egy matinékoncerten. Három évig az amerikai hadsereg big bandjében játszott, majd New Yorkba költözött, és hamarosan a legkeresettebb stúdiódobossá vált. Azt vallja, hogy a zene műfajfüggetlen, a jazz lényege pedig a nyitottság. Ott volt a smooth jazz születésénél, de ő dobolta fel például a szombat esti láz hullámát elindító The Hustle című diszkóslágert is, Paul Simon Fifty Ways To Leave Your Lover című számának Gadd által dobolt intróját pedig minden idők legsikerültebbjei között tarják számon. Chick Corea szerint minden dobos úgy akar játszani, mint Gadd, ugyanis ő tökéletes.

November 13-án a Müpában a jazz és a könnyűzene történetének egy fejezetébe pillanthatunk be, hiszen nemcsak Steve Gadd, hanem zenésztársai is dolgoztak mindenkivel, aki számít. Köztük lesz Jimmy Johnson, aki többek között az egyik első öthúros basszusgitár kifejlesztőjeként szerzett érdemeket, és Walt Fowler, akinek trombitajátéka Frank Zappa, Ray Charles és a Toto produkcióit gazdagította, sőt további színeket kölcsönzött például az X-Men és A Karib-tenger kalózai című filmeknek. Gadd elmondása Gadditude című első lemezükhöz képest a 70 Strongon még feljebb helyezték a lécet, a legkülönbözőbb stílusok jelennek meg zenéjükben, amelynek természetesen a pillanat szülte megoldások adják a lelkét.

Jazzlegendák
Steve Gadd Band

Közreműködők: Steve Gadd – dob, Larry Goldings – billentyűs hangszerek, Jimmy Johnson – basszusgitár, Michael Landau – gitár, Walt Fowler – trombita, szárnykürt

További információ, jegyek: https://www.mupa.hu/program/steve-gadd-band-2015-11-13_19-30-bbnh

A koncert Facebook event oldala: https://www.facebook.com/events/1620245291526660/

Forrás: Müpa