Szlovák és magyar nyelvű résztvevő színházi előadás a MU Színházban

A szlovákiai magyarokat érintő identitásproblémákra kérdez rá a Vekker Műhely résztvevő színházi előadása. A Káva Kulturális Műhellyel koprodukcióban készült, szlovák és magyar nyelven játszott MÁSIK OLDAL/DRUHÁ STRANA egyetlen alkalommal, november 4-én 18 órától látható a MU Színházban.

VEKKER MŰHELY: MÁSIK OLDAL/DRUHÁ STRANA

Másik oldal - Fotó: Molnár Csaba

Másik oldal – Fotó: Molnár Csaba

A Trianon utáni Magyarország egyik sokat kerülgetett kérdése, hogy a magyar nyelv megőrzése, használata mennyiben segíti a határokon túl élő magyar kisebbség továbbélését és általában a mindennapjait egy idegen anyanyelvű országban. A Vekker Műhely előadása egyedülállóan, két nyelven tesz fel kérdéseket a szlovákiai magyarokat érintő nyelvi és egzisztenciális problémákat illetően. Olyan résztvevő színházi  előadás ez, amely egyaránt használja a magyar és a szlovák nyelvet a kérdés mélyebb megértése érdekében, számítva a nézők véleményére, gondolataira.

A Vekker Műhely színházi-nevelési műhely projektjeinek célja, hogy élmény alapú foglalkozásokon keresztül fejlessze az egyéneket és közösségeket, hogy azok önmagukat ismerő, nyitott, felelősségteljes részei legyenek a társadalomnak.

A MU Színházban látható vendégjáték a Káva Kulturális Műhely Üres lap című ARS (A Résztvevő Színháza) előadása alapján jött létre 2015-ben.

Szereplők:
Benes Tarr Csilla / Kuklis Katalin
Havasi Péter
Rakottyay Katalin

Író-dramaturg: Róbert Júlia
Rendező: Sereglei András
Szakmai programvezetők: Milák Melinda, Gyombolai Gábor
Nyelvi lektorok: Lucia Satinská, Bilász Boglárka
Jelmez: Kiss Gabriella

Koprodukciós partner: Káva Kulturális Műhely
Támogató: International Visegrad Fund

Forrás: MU Színház