smART! XTRA // A Performansz mint Interfész | Az Interfész mint Performansz // TESTKÉPEK

INTERAKTÍV KÖNYVBEMUTATÓ ÉS PREZENTÁCIÓ
2015.10.29.19.00
TRAFÓKLUB

Second life, szenzorok, hangkulisszák. Real time kameraképek. Fizikai akciók és reakciók. 1 test – 63 testrész. Mit jelent a test kiterjesztése, behatárolása és hibridizálása a technológia által? Hogyan kerülhet felszínre és miként közvetíthető a jelentés a testen keresztül? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ két magyar és egy holland alkotó médiaművészeti munkáiban.

testkepek

Emlékeztek még a Space társulat Holland Cunami előadásának  galambos és pályaudvaros videóira? A snitteket Marloeke van der Vlugtnak köszönhettük, aki ezúttal önálló performansz-kutatásainak bemutatásával tér vissza a Trafóba. A Performansz mint Interfész | Az Interfész mint Performansz c. könyv a holland előadóművész-kutató személyes reflexiója, hat évnyi művészeti gyakorlatának összegzése, melynek során a technológia vezérelte, hálózatokba kapcsolt világ és annak emberi testre gyakorolt hatásait vizsgálta.

Simkó Beatrix MOME-diplomamunkájával, a Testmás c. többcsatornás videó-installációval mutatkozik be a smart! XTRA sorozatban, a Téri Gáspár jegyezte Relációanalízisben pedig egy laboratórium falai mögött zajló emberkísérlet válik majd újra nyilvánossá.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódóan Marloeke van der Vlugt workshopot is tart október 28-án, a Budapesti Metropolitan Főiskolán. Regisztráció október 5-ig: andrea@trafo.hu A részvétel ingyenes, a férőhelyek száma limitált.

Moderátor: Csiszár Mátyás digitális művészeti szakíró

MARLOEKE VAN DER VLUGT
Színházi alkotóként és a holland művészeti-tudományos technológiai központ, a WAAG Society rezidens művészeként az amszterdami és londoni tanulmányokat folytató Marloeke Van der Vlugt olyan előadások és interaktív installációk sorát hozta létre, amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy megtapasztalhassák a technológiai interakcióra épülő kommunikációs hatásokat. A különböző performanszok résztvevői egyszerre kerülnek előadói és nézői pozícióba, amely lehetővé teszi számukra, hogy leleplezzék érzékeiket és fizikai tapasztalat útján, személyes perspektívából értelmezhessék újra a test fogalmát.

Van der Vlugt A Performansz mint Interfész | Az Interfész mint Performansz c. könyvében különböző projektjeinek ismertetésén keresztül reflektál munkáira végigvezetve olvasóját a létrehozás kanyargós útján. Miközben feltárja a művészi folyamatokat, az olvasót személyes véleményének megalkotására ösztönzi néhány, az emberi számítógépes interakciók és a performanszművészet kapcsolatára vonatkozó, lehetséges irányokat felmutató megállapítással. A könyv címe a jövőbeni kutatásokra irányuló gyakorlatra ad egyfajta választ új didaktikai célok és designkérdések felé mutatva.

A könyvben a különböző vezérmotívumok a technológiai interakció felépítésére és azoknak kommunikációra gyakorolt hatására fókuszál. A vizsgált művek között szerepel a MyCave videofilm, az AkiAnne performansz, a Series PatchMaker performatív installációsorozat, a nézők közötti együttműködésen alapuló Duetten táncelőadás és a PPI_I 2,3 interaktív szobrok. Minden projekt kiindulási pontja azonos: elősegítik a közönség számára a technológiai interakción alapuló performanszok megértését és megtapasztalását. Vajon mennyire vagyunk tudatában saját „előadói teljesítményünk” kiterjesztésével ebben a technológiailag orientált világban? Az olvasó lépésről lépésre végigjárhatja a létrehozási folyamatokat megismerve az egyes alkotói fázisokat a legelső ötlettől a kész munkáig.
http://www.marloekevandervlugt.com
http://waag.org

SIMKÓ BEATRIX
Simkó Beatrix a Duda Éva Társulat művésze, médiával foglalkozó kortárs alkotó. Tánc- és mozgásművész, aki színpadon kívüli munkáiban önálló performanszokon és installációkon keresztül foglalkozik a testtudattal. Legutóbb a MOMÉs diplomamunkáját láthattuk a Jurányi Inkubátorházban, ami harmadik állomásaként szolgált a Testmás projektjéhez.

A projektben Beatrix hirdetést adott fel, iker testrészei megtalálására, részeket keresett egy-egy embertől, s arra volt kíváncsi vajon képes-e összeilleszteni mások kölcsönzött testrészeiből saját testét, mindezt egy többcsatornás videó installációban megvalósítva.
http://www.simkobeatrix.hu
http://testmasprojekt.tumblr.com

TÉRI GÁSPÁR
” Mindenből adatokat nyerünk. Muszáj, szükségünk van rá, a test feletti totális hatalom megszerzéséhez.”

A Téri Gáspár (MOME vizuális kommunikáció és látványtervező szak) köré szerveződő alkotócsoport 2008 októberében kezdett közös munkába, a Műhely Alapítvány által szervezett Ismeretlen kutatása program keretén belül. Téri Gáspár szereplője, társalkotója olyan produkcióknak, melyek a fizikai színház, a tánc és a képzőművészet műfajának határán születnek (Artus, Gergye Krisztián). A Relációanalíziseben Samu Bence, Papp Gábor és Nagy Ágoston programozók segítették kutatásainak vizualizálását. Közös munkájukban a mesterséges és természetes rendszerek kapcsolataira, ellentmondásaira összpontosítanak.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza