Ismét világraszóló hangszerhungarikumok a Müpában

Immár harmadik alkalommal, november 7-én és 8-án rendezi meg a Müpa a Világraszóló Fesztivált, amelynek középpontjában idén is a magyar hangszerhungarikumok, a cimbalom és a tárogató áll, varázslatos világukba olyan muzsikusok kalauzolnak, mint Balogh Kálmán és Dresch Mihály.

Balogh Kálmán - Fotó: Hrotkó Bálint

Balogh Kálmán – Fotó: Hrotkó Bálint

Egy zseniális magyar feltaláló, Schunda Vencel József műhelyében született meg a pedálcimbalom és a tárogató – az a két instrumentum, amely hangszerhungarikumként a magyarság nemzeti kincsének tekinthető. A 19. század végén Európa uralkodó családjai versengtek azért, hogy hallhassák hangjukat, külföldön azóta is töretlen az érdeklődés irántuk.

A Müpa három évvel ezelőtt indította sorozatát, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet erre a két különleges hangszerre. Ez idő alatt rengeteg dolog történt a két hangszer körül. A tárogató időközben hivatalosan is hungarikummá vált, és a cimbalom is úton van afelé, hogy ezt a kitüntető címet megkapja a közeljövőben. A tárogató, akárcsak a cimbalom, másodvirágzását éli, ma már a világ minden tájáról érkeznek megrendelések hazánkba, a hangszer a népzenészek után a dzsessz muzsikusok körében is hódít.

Az elmúlt évektől eltérően idén egy nagy lélegzetű közös koncert keretében szerepelnek együtt a legjobb tárogatósaink és cimbalmosaink, bemutatva hogyan szól együtt a két hangszer a különböző zenei műfajokban, népzenében, historikus zenében és a dzsesszben. Természetesen előkerülnek az est során a rokon hangszerek is, a kaval, a szaxofon és Dresch Mihály billentyűs furulyája, a FuHun.

A november 7-i koncert egyik főszereplője, Balogh Kálmán cimbalomművész a hetekben vehette át a Magyar Örökség Díjat, Lukács Miklóssal egyetemben. Kettejük duója pedig bekerült az idén Budapesten megrendezett World Music Expo koncertprogramjába.

Dresch Mihály

Dresch Mihály

A koncertet egy workshop előzi meg, ahol a cimbalom és a tárogató múltjáról és jelenéről Nagy Ákos és Tóth József hangszerkészítő mesterek, valamint a koncerten fellépő zenészek beszélnek a fejlesztések eredményeiről és a két hangszert övező, egyre növekvő nemzetközi érdeklődésről.

Az eseménysorozat része az a kiállítás is, amelyen a muzeális értékűtől a legújabb fejlesztésű cimbalmokig, a negyvenkilós kiscimbalomtól a közel százkilós hangversenycimbalomig, az egyszerű kivitelűtől a dúsan faragottig többféle cimbalom lesz látható, valamint megtekintetők a Schunda Vencel József-, Stowasser János- és Tóth József-féle tárogatók. A kiállításon a tárogató közvetlen elődjének számító töröksíp, a klarinét és az oboa is szerepel. Kiderül hogyan „gyúrta egybe” ezt a három hangszert a 19. század vége felé Schunda Vencel József, hogy megszülethessen a magyar lélek mélységeinek kifejezésére különösen alkalmas új hangszer, a tárogató. A kiállítás november 17-ig lesz látogatható a Müpa Zászlóterében.

November 8-án a Cifra Palota keretében a Junior Prima-díjas Enyedi Ágnes koncertjén ének, tánc, játék és hangszerbemutató várja a gyerekeket. A Világraszóló sorozat két főszereplője, a cimbalom és a tárogató természetesen itt is kitüntetett szerephez jut.

A Világraszóló Fesztivál eseményei és további információk:

Improvizáció cimbalomra és tárogatóra
2015. november 7. szombat 19:30 — 21:30
Fesztivál Színház
Közreműködők: Balogh Kálmán, Szabó Dániel – cimbalom; Dresch Mihály, Bede Péter – tárogató, szaxofon; Cserta Balázs – tárogató, szaxofon, klarinét; Novák Csaba – nagybőgő; Mester László – brácsa; György Mihály – gitár
https://www.mupa.hu/program/improvizacio-cimbalomra-es-tarogatora-2015-11-07_19-30-fesztivalszinhaz

A cimbalom és a tárogató – kiállítás
2015. november 7. – november 17. Zászlótér
https://www.mupa.hu/program/ia-cimbalom-es-a-tarogato-kiallitas-2015-11-07_10-00-zaszloter

A cimbalom és a tárogató – workshop
2015. november 7. szombat 18:00 – 19:00, Zászlótér
https://www.mupa.hu/program/a-cimbalom-es-a-tarogato-workshop-2015-11-07_18-00-zaszloter

Enyedi Ágnes gyermekkoncertje
2015. november 8. vasárnap 10:00 – 11:00 Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők:
Enyedi Ágnes – ének, Soós Csaba – hegedű, Enyedi Tamás – cimbalom, Fekete Márton – brácsák, Horváth Dávid – nagybőgő, Cserta Balázs – furulya, duda, klarinét, tárogató
https://www.mupa.hu/program/enyedi-agnes-gyermekkoncertje-2015-11-08_10-00-atrium-elocsarnok

Forrás: Müpa