Rózsaszín szalagok a Pesti Magyar Színházban – „Éljenek a (chioggiai) nők!”

A Pesti Magyar Színház művészei az október 17-i Chioggiai csetepaté előadás előtt hívták fel a figyelmet a megelőzésben szerepet játszó szűrések fontosságára.

Dr. Borbényi Erika, Benkő Nóra

Dr. Borbényi Erika, Benkő Nóra – Fotó: Kozma János

Dr. Borbényi Erika, Benkő Nóra, Zalán János - Fotó: Kozma János

Dr. Borbényi Erika, Benkő Nóra, Zalán János – Fotó: Kozma János

Az eseményen Benkő Nóra színművész köszöntötte a közönséget és a következő szavakkal jelentette be a Pesti Magyar Színház szándékát:
„Mielőtt megismernék a chioggiai nők életét és mindennapjait, egy fontos üzenetet szeretnénk átadni önöknek. A mellrák elleni küzdelem hónapjában színházunk is csatlakozni szeretne az egészségmegőrző kampányhoz.”
Majd Zalán János direktor vette át a szót:
„Abban egészen biztosan egyetérthetünk, hogy az egyik legfontosabb érték az élet, az egészség.  A mellrák elleni küzdelem egyik legfontosabb része a megelőzés, és ennek érdekében a szűrővizsgálatokon való részvétel. Szeretnénk kapcsolódni ehhez a kampányhoz, mert számunkra fontosak az édesanyák, fontosak a feleségek, fontosak a nők. Fontosak Önök.”

Fotó: Kozma János

Fotó: Kozma János

Ezután Kéri Kittynek, a Chioggiai csetepaté rendezőjének üzenetét olvasták fel:
„Nők milliói fognak össze, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára. Magyarországon még mindig riasztóan kevesen figyelnek oda önmagukra és az egészségük megőrzésére, pedig ha időben felfedezzük a bajt, az életet menthet. Ma már sajnos nagyon kevés család van, aki nem érintett. Az én családomban már történt rákos megbetegedés, ezért arra kérek mindenkit, hogy ne várja meg a figyelmeztető pofont az életében, figyeljen önmagára és figyeljen a környezetében élőkre is. Figyeljenek egymásra! Az édesanyáknak különösen fontos a szerepe: idejekorán tanítsák meg lányaikat arra, hogyan kell megőrizni az egészségüket, hogy aztán ők is odafigyelhessenek párjuk és a családjuk, később születendő gyermekeik egészségére!
Kedves nézők! Önök ma este nevetni jöttek el, ezért hadd kívánjak kellemes estét és feltöltődést a chioggiai nőkkel. Ugyanakkor csak annyit kérek, ha előadás után hazamennek, alaposan vizsgálják meg magukat. Az sem baj, ha életük párja segítséget nyújt ebben. Jó szórakozást kívánok!”

A Pesti Magyar Színház kezdeményezését a Rákellenes Charta (amely öt jelentős, rák ellen küzdő szervezet munkáját hangolja össze) képviseletében Dr. Borbényi Erika onkológus, A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumának szakmai vezetője köszöntötte:
„Joggal kérdezhetik, hogy miért ez a nagy figyelemfelkeltés, és mire is jó az, hogy hosszú évek óta rózsaszínűvé válik egy – egy épület, híd országszerte, hogy pink szalagot tűznek a hölgyek magukra, hogy pink lufik röpülnek az égbe. Valamennyien tudják már, hogy ez a szín az emlőrák elleni küzdelem jelképévé vált. Az az információ is talán köztudott  hogy hazánkban minden hetedik-nyolcadik hölgy megbetegszik emlőrákban (csak csöndben jegyzem meg, hogy néhány férfi is) és közel 2000 hölgyet (feleséget, édesanyát, barátot, kollégát) veszítünk el ebben a betegségben. Fontos azonban tudni, hogy a kutatások szerint szűréssel megfelezhető a halálozások száma, azonban hazánkban a behívott nők fele sem megy el a mammográfiás szűrésre.  Hát ezért a figyelemfelkeltés. Hölgyeim – vigyázzanak magukra, tegyenek meg mindent a megelőzés érdekében, és a szűréseken bizonyosodjanak meg arról, hogy egészségesek. Ha pedig elkerülhetetlen a betegség, minél korábban derüljön ki, hiszen kezdeti stádiumban nagyon jól gyógyítható. És uraim – önök vigyázzanak szeretteikre. Támogassák a megelőzésre tett igyekezetüket, és figyelmeztessék a szűrővizsgálat fontosságára. Köszönöm a figyelmet!”

Gáspár Kata, Soltész Bözse, Tóth Éva, Juhász Róza, Balsai Móni - Fotó: Kozma János

Gáspár Kata, Soltész Bözse,Tóth Éva, Juhász Róza, Balsai Móni – Fotó: Kozma János

Gáspár Kata, Soltész Bözse, Tóth Éva, Juhász Róza, Balsai Móni - Fotó: Kozma János

Gáspár Kata, Soltész Bözse, Tóth Éva, Juhász Róza, Balsai Móni – Fotó: Kozma János

Gáspár Kata, Soltész Bözse - Fotó: Kozma János

Gáspár Kata, Soltész Bözse – Fotó: Kozma János

Oka van annak, hogy éppen a Chioggiai csetepaté előadásához kapcsolta a színház a nők egészségvédelméről szóló kampányt. A darab fináléjában ugyanis nagy hangsúlyt kapnak Balsai Móni (Lucietta) szavai: „Éljenek a chioggiai nők!” Az előadásban szereplő színésznők a nézői fogadótérben, a közönség figyelmének kereszttüzében tűzték fel az egészségmegőrző kampány jelképét, a rózsaszín szalagot. és a következő nyilatkozatot tették:
„Mi, Pasqua, Lucietta, Libera, Orsetta, Checca, olasz polgárok, chioggiai asszonyok, azaz Balsai Móni, Gáspár Kata, Juhász Róza, Soltész Bözse és Tóth Éva, a Pesti Magyar Színház művészei, urainktól távol  és közel, ezúton hívjuk fel minden eladósorban lévő leány és férjes asszony figyelmét arra, hogy járjanak rendszeresen mellrák szűrővizsgálatra, figyeljenek a betegség megelőzésére és járuljanak hozzá az esetleges nem kívánt betegség korai felismeréséhez. Megkérjük a családban együtt élőket, hogy vigyázzanak húgaikra, nővéreikre és természetesen az édesanyjukra, hogy még sokáig nevessenek, veszekedhessenek és békülhessenek ők is.

Gáspár Kata, Soltész Bözse, Tóth Éva, Dr. Borbényi Erika, Juhász Róza, Balsai Móni - Fotó: Kozma János

Gáspár Kata, Soltész Bözse, Tóth Éva, Dr. Borbényi Erika, Juhász Róza, Balsai Móni – Fotó: Kozma János

Ne engedjük meg, hogy leányaink és asszonyaink közül – egy Chioggia nagyságú városnyi nép – távozzon évente az égiek közé, hisz így is kevesen vagyunk. S ha megfogyunk, mi lesz velünk, hisz így se állunk valami jól. Mély őszinteséggel írjuk alá eme nyilatkozatot csipkeveréstől megfáradt kezeinkkel: Balsai Móni/Lucietta; Gáspár Kata/Checca; Juhász Róza/Libera; Soltész Bözse/Orsetta; Tóth Éva/Pasqua”

Fotó: Kozma János

Fotó: Kozma János

Forrás: Pesti Magyar Színház

,