Sportban is az elsők között a Miskolci Nemzeti Színház

Október 11-én került megrendezésre hazánk színházainak egyetlen, és egyre népszerűbb futókavalkádja, a Fut a színház elnevezésű verseny, amelyen csapatonként négy színházi dolgozó váltva teljesíti a maratoni távot. A Miskolci Nemzeti Színház a legjobb eredményt szerezte meg a vidéki színházak között.

WP_20151015_13_47_16_Pro

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila jóvoltából idén tehát három csapat, a Momo, a Tosca és a Ványa bácsi képviselte Miskolcot a jubileumi 30. Budapest Maraton Flóra Maratonstaféta keretein belül lebonyolított Fut a színház váltófutáson. A miskolciak idei célja az volt, hogy a 33 benevezett színházi csapatból legalább egy csapatuk a legjobb tízbe kerüljön. Ez rögtön két csapatnak is sikerült: míg a Ványa Bácsi a 4. helyen végzett, a Tosca a 7. helyre futott be.

Nemrég mutatták be a Játékszínben a Miskolci Nemzeti Színház idei évadának egyik új darabját, Csehov Ványa bácsiját. A szereplők közül ketten, Rusznák András és Simon Zoltán színművészek október 11-én a színpad után a Budapest Maratonon is debütálhattak a Ványa bácsi váltócsapat futóiként. A csapatot erősítette még Molnár Sándor Tamás színész is, aki csodával határos módon érhetett célba Budapesten. „Sata” év elején ugyanis még bot segítségével szerepelt a színpadon, ám komoly lábsérüléséből felépülve, tavasz óta tartó tudatos felkészülésével ezen a megmérettetésen jutott el odáig, hogy több ezer lelkes néző, szurkoló buzdítása közepette érhetett célba a váltó negyedik tagjaként. A Ványa bácsi első futója Oszterman Ferenc bútor- és kelléktárvezető volt, aki már a tavalyi csapattal is teljesítette a távot.

A Tosca opera szeptemberi premierje után a zenekar két ütőse, Regős Ádám és Valádi Zsolt a futópályán is ütős csapat tagjai lehettek, mely stílszerűen a Tosca nevet viselte. Ádám már szintén részt vett ezen a versenyen korábban, csakúgy, mint váltótársa, Kalászdi András gondnokságvezető. A negyedik csapattag, Csizmadia Péter diszpécsernek viszont ez volt az első ilyen jellegű megmérettetése, melyen mind a négyen remekül helytálltak.

A miskolci különítmény harmadik csapatában három hölgy mellett Gazdóf Dániel színpadi ügyelő lehetett a vegyesváltó egyedüli férfitagja. Dani, valamint Szabó Irén színésznő és Vajda Éva kórustag kiválóan debütáltak, hiszen sikeresen célba értek egy olyan nehéz versenyen, ahol a hideg, a szemerkélő eső és a hosszú távolság több benevezett, rajthoz álló csapat számára teljesíthetetlen maradt. A hamarosan bemutatásra kerülő Momo című zenés mesejáték nevét viselő váltó negyedik tagja Varga Renáta színpadi ügyelő volt, aki már második alkalommal teljesítette a budapesti váltófutást.

A verseny után fáradt, de óriási élménnyel gazdagodott miskolci futókat láthattunk. Voltak, akik majdnem elsírták magukat örömükben, amint a verseny ideje alatt a rengeteg, különböző nemzetiségű szurkoló buzdította, hajtotta, segítette őket. A rendkívül profi szervezésű, világszerte népszerű verseny hangulatára mi sem jellemzőbb, minthogy két váltó első futója, Regős Ádám és Oszterman Ferenc teljesítvén a csapatukért vállalt kilométereket, hagyták, hogy magukkal ragadja őket a versenyt körülölelő érzés és tovább futottak, egészen a célig.

A futás népszerűségét mutatja a színházban az a tény, hogy már most sejteni lehet, még több miskolci lesz ott a 2016-os erőpróbán.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház