„Gondol. Gondolsz. Gondolok.” – Rájátszás: Szívemhez szorítom – Lemezbemutató koncert

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Magvető Kiadó gondozásában a napokban megjelent Rájátszás formáció irodalmi és zenei anyagot is tartalmazó második kiadványa: a Szívemhez szorítom, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozatának keretein belül, a Müpában, lemezbemutató koncerten debütált.

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

A négy évvel ezelőtt bemutatkozó Rájátszás egy olyan formáció, amely a magyar alternatív zenei élet énekeseiből és kortárs magyar írókból, költőkből, Bártfai Andrea Zsöme menedzselésével jött létre.

Az azóta is rendszeresen koncertező, legtöbbször más-más felállásban összeállt zenekar repertoárja az egymás műveiből kölcsönösen átírt és dallá komponált művekből születik meg. Az alkotói folyamat lényege, hogy a költők új szövegeket írnak a zenészek már ismert dalaihoz, akik „cserébe” dallammal ruházzák fel a poéták egy-egy művét. A létrejött produkció minőségére garancia az, hogy a kortárs irodalom képviselői olyan, szövegcentrikus zenekarokból érkező énekes-szövegírókkal dolgozhatnak együtt, akik dalaik által mindig is beengedték belső világukba az arra fogékony hallgatóikat. A közös szemléletmód, érzésvilág és – nem utolsó sorban – a munka teszi lehetővé, hogy a két művészeti ág: a zene és az irodalom harmóniában egymásra találjon. A koncertek és a két évvel ezelőtt megjelent első Rájátszás könyv után, idén a második 14 dalból álló CD lemezzel és kiadvánnyal, a Szívemhez szorítom cíművel.

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

A korábbi koncerteket látogatók szinte kivétel nélkül ismerhetik már a most rögzített dalokat, amelyben hangulatuktól függetlenül egy közös mindig van: a minőségi mondanivaló soha nem sérül, csak finoman átalakul. De nem csak ezt, hanem a fellépő művészek egyéniségét és az egymás iránt érzett kölcsönös tiszteletet és szeretetet is megtapasztalhatta a teltházas közönség a lemezbemutató koncerten (is).

A kortárs művészek repertoárját – mint mindig, most is – a zeneszámok közé, a műsorba beillesztett felolvasások egészítették ki. Míg Kemény István és Erdős Virág a felcsendült dal eredeti szövegét, Szálinger Balázs és Grecsó Krisztián a saját maga által erre az estére hozott művét olvasta fel. Utóbbi elmondta a koncerten elhangzó Závada Péter verséhez fűzött saját érzéseit is. Háy János pedig az elmúlt évben elveszített Bártfai Andrea Zsöméhez kötődő versével tisztelte meg az elhunytat.

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Sok olyan kivitelezésben igényes produkció létezik, amely elvonja figyelmünket önmagunkról. Amelyek arra „jók”, hogy az ember addig sem önmaga megismerésével, értelmezésével foglalkozzon. A Rájátszás ezzel megy szembe, hiszen magától értetődő természetességgel önmagamra világít rá. A hatás titkát nem tudom, és nem is akarom megérteni. „Csak” élvezem azt, hogy az általuk helyettem kimondott gondolatiság, a szöveg és a zene beépül a mindennapjaimba úgy, hogy viszonyítási alapot ad az életemnek. Szólaljanak meg a dalok akár a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, akár egy kiskocsmában, vagy utcazenélés alkalmával, mindegy. Most a második kiadványuk lehetővé teszi azt, hogy otthon, a négy fal között is élvezzük a dalokat. Köszönet érte.

A lemezbemutató koncerten fellépett írók, költők: Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény István, Szálinger Balázs

Előadó zenészek: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kardos-Horváth János, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián

Közreműködő zenészek: Jancsovics Máté – dob, Sárközy Zoltán – billentyűk

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

, ,