Csukás Istvánt, Marék Veronikát és a Mesemúzeumot is jelölték az Astrid Lindgren-emlékdíjra

Csukás István írót, Marék Veronika írót, illusztrátort és a budapesti Mesemúzeumot is jelölte Magyarország a 2016. évi Astrid Lindgren-emlékdíjra.

Marek Veronika

A várományosok listáját, 59 országból 215 jelöltet csütörtökön ismertette a Frankfurti Könyvvásáron a díjat odaítélő bizottság elnöke, Boel Westin.

A 2002-ben alapított elismerést szerzők, illusztrátorok, mesélők és olyan személyek, szervezetek kaphatják meg, akik és amelyek sokat tesznek az olvasás népszerűsítéséért.

Mint Westin elmondta, a világ minden tájáról 111 szervezet küldte el jelöltjeit a testületnek. Sokan újra jelölték korábbi várományosukat, de az idei listán 42 új név szerepel olyan új jelölő országokból, mint Kína, Nicaragua, Ausztria, az Egyesült Arab Emírségek és a Palesztin Állam. A teljes jelöltlistát a www.alma.se honlapon lehet megtekinteni.

„A zsűri most igen nehéz, de nagyon kellemes és hasznos feladat előtt áll, hogy megtalálja a 2016. évi díj egy vagy több kitüntetettjét. Havonta egyszer fogunk tanácskozni, és a találkozók között könyvek és dokumentumok hegyeit fogjuk elolvasni” – hangsúlyozta Westin.

A világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerése díjazottját/díjazottjait április 5-én a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv-vásáron és Stockholmban egy időben jelentik be.

Az Astrid Lindgren svéd gyermekírónő halála után a svéd kormány által alapított díj egyben a legmagasabb díjazású gyermek-és ifjúsági irodalmi elismerés a világon, 5 millió svéd koronával jár.

http://www.mynewsdesk.com/uk/alma/pressreleases/nominees-announced-for-2016-astrid-lindgren-memorial-award-1234195

Forrás: MTI