Söndörgő jótékonysági koncert Szentendrén

Szentendre Város Önkormányzata jótékonysági koncertet rendez a kárpátaljai Beregszász-Bulcsú református egyházközsége javára 2015. október 25-én, 19:00 órai kezdettel Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtár (Pátriárka u. 7.) színháztermében.

Fellép a SÖNDÖRGŐ együttes, jegyek kaphatók a szentendrei Tourinform irodában (Dumtsa u. 22.) és a jegy.hu-n.

Jegyár: 3.500 Ft. A bevételt 100%-ban Beregszász-Bulcsú javára ajánljuk fel.

Dunapart_fekvő

Petricskó Zoltán alpolgármester (Szentendre):

Magyarország kormánya felhívással fordult minden városhoz, hogy vállaljanak felelősséget egy-egy kisebb kárpátaljai magyar közösség sorsáért, nyújtsanak segítséget a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez, így Szentendre is bekapcsolódott a programba. Az idén már támogatásban részesítettük a kárpátaljai Munkácsi járásban található Beregrákosi és Kajdanói településeket. Most a jótékonysági koncerttel szeretnénk felhívni a figyelmet a magyar lakta, nehéz helyzetben lévő településre. Beregszász 24 ezer lakosából 12 ezer magyar ajkú, a városhoz csatolt Bulcsú közösségét igyekszünk támogatni a koncertből befolyt összeggel. A bulcsúi református közösség sokat tesz a hitápolásért, az identitás, a tradíciók megőrzésért. Közadakozásból újították fel templomukat, az anyaországgal jó kapcsolatot ápolnak, minden erejükkel igyekeznek a mostoha állapotokat ellensúlyozni. Mivel jómagam is Kárpátaljáról származom, tisztában vagyok az ottani eseményekkel, és azzal, milyen nehézségeken ment már át ez az elcsatolt vidék a történelem viharai alatt. Amikor megkeresett a helyi presbitérium és segítséget kértek, örömmel láttunk neki a feladatnak. Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel átgondolva döntöttünk a jótékonysági koncert megszervezése mellett. Mivel a Söndörgö zenekarhoz baráti kapcsolat fűz, megkerestem hát Eredics Áront, a zenekar vezetőjét ötletünkkel, aki azonnal igent mondott a felkérésre.

Eredics Áron kötődésekről, a jótékonysági koncert műsoráról:

A jótékonysági koncert felkérését nagy örömmel vállaltuk, hiszen Kárpátaljához több, nagyon közeli szállal kötődünk. Anyukám és nagyapám Munkácson, nagymamám Beregszászon született, az anyai ági rokonság idekapcsoló A II. világháborúban a zsidó családot Auschwitzba deportálták, kevesen élték túl és tértek vissza. Édesanyám 9 éves volt, amikor a család áttelepült Magyarországra. A személyes kötődésen túl számos fellépésünk helyszíne volt Kárpátalja, jó barátságban vagyunk Pál István „Szalonnával”, akivel több alkalommal zenéltünk együtt.

Október közepén jelenik meg új lemezünk, melynek utómunkái zajlanak a napokban. Együttesünk 20 éves jubileumi évének koronájaként az elmúlt 5-6 év koncertfelvételeiből válogattunk ehhez a lemezhez. Az albumon olyan kuriózumok szerepelnek, melyek a világ különböző pontjain hangzottak el, akár egyetlenegyszer, vagy olyanok, melyeket már nagyon rég nem hallott a közönség. A szentendrei koncert tehát ünnepi lesz abból a szempontból is, hogy ezt a lemezt elsőként itt nyújthatjuk át a közönségnek. A koncertre meghívtuk az október 21-én megrendezésre kerülő Word Music Expo külföldi vendégeit is, barátokat, zenészeket, zenei szakembereket, szervezőket Kanadából, az USÁ-ból, Franciaországból, Angliából. Szeretnénk, ha vendégeink megismernék városunkat, azt a vidéket, melynek népzenei hagyományait gondozzuk.

A koncertre jegyek kaphatók a szentendrei Tourinform irodában (Dumtsa u. 22.) és a jegy.hu-n.

Jegyár: 3.500 Ft. A bevételt 100%-ban Beregszász-Bulcsú javára ajánlják fel.