Magyarságára büszke amerikai orvos-festő képeiből nyílt kiállítás Óbudán

Ladányi Imre élete nagy részében Amerikában élt, de mindvégig büszke volt magyar gyökereire. Nem csak ez a kettősség jellemezte életét, hiszen egyszerre volt elismert kutatóorvos és díjakkal elhalmozott festőművész. A Magyar Festészet Napja alkalmából az Artézi Galériában nyílt kiállítás absztrakt műveiből.

Ladányi Imre: A+B+C, 1964. Vászon, olaj, vegyes technika; 100x200 cm

Ladányi Imre: A+B+C, 1964. Vászon, olaj, vegyes technika; 100×200 cm

A kecskeméti születésű Ladányi Imre (1902-1986) kutatóorvosként dermatológiai szakcikkeivel, festőművészként pedig absztrakt alkotásaival vált híressé. Bár 1929-től az Amerikai Egyesült Államokban élt, mindvégig büszke volt magyar gyökereire – és ezt a kettősséget is a végletekig fokozta. A második világháború idején például a kiállítását méltató kritika a New York Herald Tribune-ben magyar festőként mutatta be, miközben épp az amerikai hadsereg önkéntes katonaorvosaként teljesített frontszolgálatot.

Ladányi Imre: Indukció, 1978. Vászon, olaj, vegyes technika; 85x100 cm

Ladányi Imre: Indukció, 1978. Vászon, olaj, vegyes technika; 85×100 cm

Már a harmincas években elismert festővé vált – egyik tájképét a New York-i világkiállítás Amerika pavilonjában állították ki, és tárlatairól a legnagyobb tengerentúli lapok írtak –, de a csúcsra a világháború után ért fel. Ekkor már absztrakt stílusban alkotott: a valóságot megtartotta kiindulópontnak, de nem követte tárgyi valójában. Alkotásaihoz a festéken kívül többféle idegen anyagot használt, ami változatos szerkezetű és egyedi hangvételű műveket eredményezett.

Ladányi Imre: Városi séta No.5., 1959. Vászon, olaj, vegyes technika; 90x120 cm

Ladányi Imre: Városi séta No.5., 1959. Vászon, olaj, vegyes technika; 90×120 cm

Ezekből az érett alkotásokból válogatott a Magyar Festészet Napjára készülve az Artézi Galéria. „Ladányi műveinek egy része jelenleg is amerikai gyűjtők vagy múzeumok birtokában van, és ritkán látható egy-egy aukción. Hazánkban néhány képe a Magyar Nemzeti Galériában, a Kecskeméti Képtárban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban van, de önálló kiállításon már régen voltak láthatók, pedig Ladányi a modern magyar festészet meghatározó alakja” – sorolta a kiállítás megrendezésének indokait Németh Géza, az Artézi Galéria művészeti vezetője. A magántulajdonban lévő képek 2015. november 4-ig tekinthetők meg.

Online katalógus: http://www.artezi.hu/issuu.php?formFieldpicture=14

Web: www.artezi.hu

Forrás: Artézi Galéria