A Szindbád írójának emlékét idézik meg a Krúdy Napokon Nyíregyházán

A hagyományos megemlékezések mellett zenés színházi előadással, az író műveinek nonstop felolvasásával, omnibuszos irodalmi túrákkal, illetve korabeli ételek és italok kóstoltatásával várják az érdeklődőket a Nyíregyháza szülöttjéről, Krúdy Gyula (1878-1933) íróról elnevezett eseménysorozatra a hétvégén a nyírségi megyeszékhelyen.

A Krúdy Napokat először 2011-ben rendezték meg, azóta minden évben megemlékeznek a nyíregyháziak Krúdy Gyula életéről és munkásságáról – hangzott el a programsorozatot beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A rendezvényt idén több helyi intézmény közösen szervezi az önkormányzattal; a Móricz Zsigmond Színházban, a Jósa András Múzeumban, a Váci Mihály Kulturális Központban, a Kállay Gyűjteményben és a Móricz Zsigmond Megyei És Városi Könyvtárban pénteken és szombaton zajlanak a programok. Pénteken délelőtt az író szülőházánál és a Krúdy-szobornál megemlékezéssel és koszorúzással kezdődnek az események, a kísérő rendezvények keretében pedig a könyvtárban, a művelődési központban, illetve a Krúdy Art moziban kiállítások, filmvetítések és irodalmi műsorok várják a közönséget.

Szombaton a színház művészeinek előadásában a Szindbád Fogadó – Életkép Krúdy világából című előadás lesz megtekinthető a Kossuth téren. Ezzel kapcsolatban Schlanger András színigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, lovas fogaton érkező regény- és novellafigurák lépnek a közönség elé, tolmácsolásukban például Szindbád-történetek és mesék elevenednek meg.

Délután zenekarok szórakoztatják a közönséget, majd a települési értéktár, valamint a múzeum Krúdy-kvízjátékának eredményhirdetését tartják meg.

A könyvtárban nonstop felolvasást tartanak az író műveiből, majd omnibuszos irodalmi túra indul Krúdy életében fontos nyíregyházi helyszínekhez. A kuriózumok iránt érdeklődők a múzeum jóvoltából korabeli csárdákban fröccsözhetnek és kártyázhatnak, valamint megízlelhetik a korabeli ételeket és italokat is. A Kállay Gyűjteményben bemutatandó mini tárlaton válogatott rendjeleket és kitüntetéseket láthat a nagyközönség, a gyerekeket pedig népi játszóház várja.

Forrás: MTI