A legjobb elsőfilm díját kapta Reisz Gábor diplomafilmje

Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című magyar alkotás nyerte a legjobb elsőfilm díját a Let’s CEE filmfesztiválon Bécsben.

Az október 1. és 11. között megrendezett tematikus filmfesztivál idén 118 filmet vonultatott fel, a legjobb elsőfilm díjért nyolc film versenyzett, a díjról nemzetközi zsűri döntött. Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző személyesen mutatta be filmjét a bécsi közönségnek – közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.

A mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató diplomafilm főszereplője Ferenczik Áron színész-rendező, producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória. A mozgóképben mások mellett Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplő játszik.

A Filmalap támogatásával készült diplomafilm világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt, majd elnyerte a miskolci CineFest nagydíját, és többek között Torino, Szófia és a szibériai Hanti-Manszijszk filmes eseményein is díjazták. A bécsi elismerés a film tizedik fesztiváldíja.

A Let’s CEE filmfesztivált – amely Közép- és Kelet-Európa filmterméséből mutat be válogatást – 2012 óta rendezik meg az osztrák fővárosban.

Forrás: MTI