Negyedszázados hallgatás után színpadra lép a Bojtorján – Megismételhetetlen életmű koncert a MÜPA-ban

27 év után újra színpadra lép a legendás magyar country együttes. A vonós kamarazenekarral és sok hangszeres művésszel kiegészült Bojtorján november 30-án egyszeri és megismételhetetlen koncertet ad a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Bojtorján anno Gellért hegyen

A nemzetközi szinten óriási sikereket elért Bojtorján november 30-án több mint negyed évszázad után újra fellép, mégpedig a MÜPA színpadán.

A country együttes – Pomázi Zoltán, Vörös Andor, Kemény Győző, Buchwarth László és Barna Zoltán – népszerűsége a nyolcvanas évektől kezdődően rohamosan nőtt, nemzetközi meghívásokat kaptak Európába és Amerikába egyaránt. Együtt koncerteztek a rock- és countryzene legnagyobbjaival, többek között Jerry Lee Lewis-szal, Carl Perkins-szel és Johnny Cash-sel. Mindmáig ők az egyedüli magyar együttes, akik koncertet adhattak a londoni Wembley Arénában. Meghívást kaptak Nashville-be, a világ legnagyobb countryzenei fesztiváljára, ahonnan BMI nagydíjjal tértek haza. Amerikában hosszú időre ismert lett a zenekar neve, ugyanis a legnépszerűbb televíziós műsorban, a David Letterman Show-ban is felléptek.

A hosszú hallgatás után egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg Kemény Győző fejében a közös zenélés ötlete, s a tagok valamennyien igent mondtak a nagykoncertre.

„Székelyudvarhelyen tartottunk egy bejátszókoncertet, ami annyira jól sikerült, hogy megállapítottuk, olyan, mintha abba se hagytuk volna a zenélést. Hatalmas sikerünk volt.” árulta el a Bojtorján alapítója, Kemény Győző, aki megjegyezte, bár az életműkoncerten előadnak egy új dalt is, megszólal minden nagy slágerük, így a Csavargódal, a Történetek valamint a Karácsonyi album c. többszázezer példányban eladott lemezről 4-5 szerzemény.

BOJTORJÁN_MÜPA

November 30-án már advent időszakában járunk, így 4-5 dalt biztos eljátszunk a karácsonyi lemezünkről. De persze a nagy slágerek sem maradnak el, amelyek azóta egészen új értelmezést nyertek. Például az Összetartozunk című számunk már teljesen másról szól, mint annak idején, amikor született.” – állapította meg a zenei producerként is elismert zenész, aki hozzátette, a koncertből hanganyag és videó is készül.

Különböző társadalmi eseményeken fiatalok és idősek máig éneklik a népdallá vált Bojtorján számokat. Ráadásul nemcsak itthon, hanem a környező, magyarlakta és erdélyi településeken is. Művészetüket nem a popkultúra divathullámai, az aktuálpolitikához való viszony határozza meg, hanem a családi élet valósághű ábrázolása. Ennek köszönhetően dalaik népszerűsége a mai napig töretlen.

Időpont: 2015. november 30.
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Jegyvásárlás és további információ:
https://www.mupa.hu/program/csavargodal-bojtorjan-eletmukoncert-2015-11-30_19-30-bbnh
https://www.facebook.com/events/161647437515026/

Forrás: Positive Communications