Thália Színház – Alul semmi beharangozó

Szerző: Ványi Viktória

Ebben a mániákusan tökéletességre törekvő világban felüdítő lesz „valódi” embereket látni a színpadon, ahogy a színház ismertetőjében is olvasható „Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek…” Persze ebben sok munkája van a dali legényeknek, Pindroch Csaba szavaival élve, a felkészülés során eltiltották a sportolástól és tésztakúrára fogták őket, hogy elérjék a kívánt formát.

Fotó forrása: Thália Színház

Fotó forrása: Thália Színház

És hogy mi vitte ezt a hat férfit e nem mindennapi vállalkozásra, hogy a világot jelentő deszkákon adjanak elő cheap and dales showt?

Az 1980-as évek Angliájában járunk, ahol egy csapásra egzisztenciák ezrei omlanak össze a sorozatos gyárbezárások miatt. A munkanélkülivé vált brigád tagjai hosszú hónapokon keresztül küzdenek egyedül a kilátástalansággal, amíg össze nem fognak.

Az ötletgazda Gaz (Szabó Győző) acélipari munkás, aki mióta elvesztette munkáját gyermeke láthatásáért és a gyermektartás előteremtéséért küzd. Gerald (Vida Péter) művezető volt, mivel szabadidejében tangót oktatott, Ő lesz a kis csapat koreográfusa. Nagy Viktor figurája David vonakodik a részvételtől, Bán Bálint debütáló szerepe Kese, fiatal bátortalan volt kantinos, majd a gyár bezárása óta biztonsági őr. Pindroch Csaba biztosított minket arról, hogy csak annyira tud táncolni, mint az általa alakított karakter, Guy. Lompos (Tamási Zoltán) kívülről érkezik a csapatba, de Geraldon túl ő az egyetlen, akinek nem jelent gondot a tánc.

Fotó forrása: Thália Színház

Fotó forrása: Thália Színház

A férfiak mellett álló asszonyok szerepében, Schell Juditot, Gubás Gabit, Fodor Annamáriát és több szerepben, Tóth Esztert láthatjuk.

Ez az egyéni sorsok drámaiságán felül nagyon szerethető produkció, az 1997-es darabbal megegyező című film magyarországi színházi ősbemutatója lesz, melyet Réthly Attila állít színpadra.

Az eredetileg prózai színészek mozgáskultúrája, Tihanyi Ákos koreográfus munkáját dicséri.

Csányi Sándor művészeti vezető elmondta, hogy amikor a repertoár tervezésénél felmerült az Alul semmi ötlete, osztatlan sikert aratott a stábban és a jegyeladási adatokat látva elmondható, hogy a nézők érdeklődését is felkeltette.

Október 30-tól, zenés betétekkel gazdagon tűzdelt, mosolygós estére készülhetünk a Tháliában.

Simon Beaufoy, Alul semmi – Thália Színház – Bemutató: 2015. október 30.