Klasszikus és kortárs legendák a hegedű fenegyereke, Szergej Krilov koncertjén

Szergej Krilov – akit Msztyiszlav Rosztropovics csellista az öt legjobb ma élő hegedűművész egyikének nevezett –, a karmesterként is aktív orosz muzsikus a Litván Kamarazenekar szólistájaként érkezik a Müpába október 10-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra. A hegedűművész Arvo Pärt emblematikus alkotása, a Fratres mellett Mendelssohn ritkábban hallható, érzelmekben gazdag d-moll hegedűversenyét adja elő. Az est további részében „jutalomjátékként” Saint-Saëns egy műve, és Bizet Carmen-szvitje csendül fel Scsedrin átdolgozásában.

Szergej Krilov

Szergej Krilov

Szergej Krilov hegedűművész 1970-ben, Moszkvában, zenészcsalád gyermekeként született. Ötévesen kezdett hegedülni, és tízévesen már első zenekari turnéjára indult orosz, kínai, finn és német hangversenytermekbe. Még gyerekfejjel megnyerte a R. Lipizer-versenyt, majd Salvatore Accardo növendékeként a cremonai Stradivari-versenyt, illetve a bécsi Kreisler-versenyt. Művészetében az orosz és az olasz hegedűiskola legjava ötvöződik, rendkívüli karrierje során megfordult Európa, Amerika és a Távol-Kelet számos rangos hangversenytermében. Olyan zenekarokkal dolgozott, mint a Bécsi Szimfonikus Zenekar, az Angol Kamarazenekar, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a salzburgi Camerata Academica, a Mariinszkij Színház Zenekara, az NHK Szimfonikus Zenekara, a Cseh Filharmonikus Zenekar. Szergej Krilov napjaink olyan jelentős karmester-egyéniségeivel dolgozott, mint Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Mikhail Pletnyov, Nicola Luisotti, George Pehlivanian, Yutaka Sado, Saulus Sondeckis, Kocsis Zoltán, Muhai Tang és Yuri Bashmet.

A népszerű klasszikus szerzők mellett az idén 80 éves Arvo Pärt előtt is tiszteleg az orosz hegedűzseni: a szerző számára a világhír felé kapukat nyitó mű, a Fratres csendül fel Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar előadásában. Arvo Pärt immáron negyedik éve vezeti a kortárs zeneszerzők listáját játszottság tekintetében. Munkái Hollywoodtól Európáig meghatározók a kortárs filmművészetben is. A koncert a világszerte zajló, a születésnapja tiszteletére rendezett események része.

Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar
2015. október 10., 19.30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Vezényel és hegedűn közreműködik: Szergej Krilov

Mendelssohn: d-moll hegedűverseny
Arvo Pärt: Fratres – hegedűre, vonószenekarra és ütőkre
Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso, op. 28
Bizet-Scsedrin: Carmen-szvit

További információ: http://cafebudapestfest.hu/program?id=67905

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál