Anja Harteros először Magyarországon – a világhírű díva meglepetéskoncertje a Müpában

Napjaink egyik legkeresettebb szopránja, akiért versengenek az operaházak. Öntörvényű díva, akinek turnéját koncertről koncertre követik rajongói. Anja Harteros első budapesti fellépésén változatos műsorral lepi meg a közönséget, amely a felfedezés élményét kínálja: vajon miért szokás nevét a primadonna assolutával, azaz Maria Callasszal egyszerre emlegetni? Október 29-én a Müpában a világhírű szopránénekes az operajátszás már-már feledésbe merült aranykorának érzelmekben gazdag világát idézi meg Verdi- és Wagner-áriák segítségével, a Pannon Filharmonikusokkal, akik élén a német dalszínházakban rendszeresen vezénylő horvát Ivan Repušić áll.

Anja Harteros Photgrapher: Marco Borggreve

Anja Harteros
Photgrapher: Marco Borggreve

A görög és német szülők gyermekeként született Anja Harteros tizennyolc évesen a Grófnét énekelte a Figaro házasságában, az áttörést pedig 1999-ben a rendkívül nagy presztízsű cardiffi Singer of the World versenyen aratott győzelem hozta el számára – Harteros itt első német indulóként diadalmaskodott. A zsűrit és a közönséget már ekkor sem csak hangi adottságai bűvölték el, hanem temperamentumos egyénisége, előadói készségei is: a kiváló Mozart-énekesnő, Barbara Bonney úgy jellemezte őt, amint akiben egyszerre találhatók meg Julia Roberts és Cecilia Bartoli legjobb tulajdonságai. Innen már nem volt visszatérés: a pályafutás egyenletesen ívelt felfelé Bécs, Berlin, Milánó, New York színpadaiig. Ismeretes, hogy Harteros repertoárjának építésében csakis saját megérzéseire hagyatkozik, és rendszeresen utasít vissza felkéréseket, így minden fellépése különleges eseménynek számít. Sikerei között említendő, hogy a müncheni Bajor Állami Operaház kamaraénekesnői címével, vagy épp az Opernwelt magazin által 2009-ben adományozott „Az év énekesnője” titulussal is elismerték munkáját.

Az idén Európa-szerte főként Verdi-szerepekben látható és hallható Harteros Müpában sorra kerülő szólóestjének műsorán egy félidőnyi Verdi-áriát egy félidőnyi Wagner-muzsika követ. Wagner kapcsán érdemes többek között a néhány évvel ezelőtti Lohengrin-produkció csodás Elza-alakítására emlékeznünk, ahol partnere a címszerepben Jonas Kaufmann volt, Verdi Requiemjéből pedig három hivatalos felvételt készített – Antonio Pappano és Daniel Barenboim után egy Lorin Maazel dirigálta élő rögzítés is piacra került, melyet a nagy maestro utolsó felvételeként reklámoznak.

Ha akad olyan operabarát, akinek figyelmét eddig elkerülte napjaink egyik legfényesebb csillagának magával ragadó művészete, most lehetősége van, hogy élőben is megismerhesse azt, ráadásul most olyan műsorral, amelyből kiderülhet a titka: miért épp Anja Harteros képviseli sokak számára a klasszikus értelemben vett operadívaságot a 21. században.

Anja Harteros zenekari áriaestje
2015. október 29.
Közreműködik: Pannon Filharmonikusok; vezényel: Ivan Repušić
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/anja-harteros-zenekari-ariaestje-2015-10-29_19-30-bbnh

Forrás: Müpa