Színház, közélet, disznósajt: stílusgyakorlatok Eörsire

PanoDráma: Ürügyeink Eörsire
2015.10.11. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

„Amikor a rosszkedv már a homlokomig ért, feldobtam egy forintot. Ha fej lesz – gondoltam –, lemegyek és iszom egyet, ha írás, akkor humoreszket írok.“

EorsiA PanoDráma előadásán a TÁP Színház, a HoppART, a Kolorádó Kid és a kaposvári aranycsapat jeles tagjai idézik fel a vitriolba mártott tollú publicistát, az író-költő-dramaturg polihisztort: Eörsi Istvánt. Színpadra lép többek közt Bezerédi Zoltán, Gryllus Dorka, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Urbanovits Krisztina is, az esten pedig az író legpikírtebb és legszellemesebb, ma is hátborzongatóan érvényes közéleti és szépírásai hangzanak el a hang- és filmbejátszások, a musicalek és egyéb zenés fordítások dalai mellett. Az estet fiatal rendezők saját, egyedi stílusaikban színpadra állított Eörsi jelenetei teszik teljessé. Mindezt az Eörsi István halálának tizedik évfordulójára rendezett Eörsi-ünnep keretében, amelynek olyan sokszínű a programja, mint amilyen sokoldalú volt az író.

Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek kíméletlen humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja is volt. Több tucat vers- és prózakötete jelent meg, de írt börtönkönyvet és 18 drámát is. Most a színházi, a zenei és az irodalmi szcéna a művész habitusát idéző programokkal készül az Eörsi emlékestekre.

Az évforduló alkalmából Eörsi István fia és barátai szervezik a programsorozatot, amelynek első állomása a Trafóban tartott Ürügyeink Eörsire est. Az esemény leginkább a Litera előszilveszterekre hajaz: irodalom, zene, közélet és humor egyvelege várható a sorozat első állomásán. A TÁP Színház Mindenrossz Eörsi, a Kolorádó Kid az Eörsi á lá Vagesz a PanoDráma pedig az Eörsi á lá verbatim című jeleneteikkel színesítik az estet, s a tervek szerint Eörsi á lá site specific és Eörsi á lá Hoppárt kerekítik ki a sort. Mindeközben a kaposvári Szakértők bazseválnak olyan gyöngyszemeket, mint a Mohácsi János rendezte cigány-saga, a Csak egy szög.

A polihisztor éleslátása, elvhűsége és hajlíthatatlan gerince hiánycikk ma Magyarországon, különösen az elmúlt tíz év eseményeinek tekintetében. Így az évforduló alkalmából az anekdotázós közösségi szellemidézéseken a sorozatban szerepet kap egy közéleti konferencia és egy publicisztikai verseny is.

A verseny győzteseit a Trafóban hirdeti ki és díjazza Vágvölgyi B. András, a szövegekből elhangzik ízelítő is.

A programok a Trafóban, a Gödör Klubban és az OSA archívumban lesznek.

Az est házigazdája és szerkesztője: Lengyel Anna

A program szervezője az Eörsi-emlékbizottság: Lengyel Anna, Eörsi László, Vágvölgyi B. András

Facebook
https://www.facebook.com/E%C3%B6rsi-%C3%BCnnep-586899258115576/timeline/

Honlap
http://trafo.hu/hu-HU/urugyeink_eorsire

Eörsi Istvánról
http://www.eorsilaszlo.hu/eorsilaszlo.hu/mainindex.php?branch=ei

Az Eörsi-ünnep teljes programja

Szeptember 30-áig kitolt határidővel: Eörsi10, publicisztikai verseny
Az ÉS-sel és a Magyar Naranccsal együttműködésben

A szervezők és a szerkesztők arra bátorítják a fiatal szerzőket, hogy vegyenek részt – Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában – az elmúlt tíz év fordulópontjairól írt publicisztikákkal ezúton meghirdetett vetélkedőnkön. A pályázat 100.000, 50.000, 25.000 forintos jutalmakkal honorálja azokat, akiket a zsűri arany, ezüst és bronz fokozatú eörsistának ítél meg. A zsűri a publicisztikákat közreadó lapok főszerkesztőiből, Eörsi monográfusából és szakfoglalkozású unokájából áll.
A legjobb tizenkét írást szeptember és október hónapokban, a versenyben részt vevő online fórumokon megjelentetjük.

Október 11., 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Ürügyeink Eörsire
a PanoDráma produkciója (lásd fent)

Október 13. 20.00
Gödör Klub: Optipista
vidám szellemidézés Eörsi Istvánnal, házigazda: Vágvölgyi B. András

A Gödörben színházi és közéleti barátok, kollégák idézik fel az írót, akinek társadalmi és szakmai elhivatottságát, ritka bátorságát talán csak derűje – ahogy ő mondta, “biológiai optimizmusa” – múlta felül, s akire a Gödörben hasonló szellemben emlékezünk meg.

Az anekdotázók közt ott lesz Ascher Tamás, Hobó, Konrád György, Kuncze Gábor, Mohácsi János és Rajk László is.

Az esten jutányos áron Eörsi-emlékszatyor is kapható lesz a kötelező disznósajttal, malackolbásszal és persze toponári pálinkával. A szervezők költségeikhez 1000 forint hozzájárulást kérnek vendégeiktől

Október 22.
OSA Archívum: Eörsi, a homo politicus, Eörsi, a homo ludens
egész napos konferencia Eörsi Istvánról, a közéleti személyről és Eörsi Istvánról, az íróról

A közéleti író Eörsit még főcenzora is a legjobb élő publicistának nevezte. Irodalmi munkásságát ugyanakkor sokan fanyalgással fogadják. De vajon jogosan-e? Vajon nem alkotott-e ez a ritka termékeny író minden műfajban kiválót is? Az egész napos konferencia a legkülönbözőbb véleményeknek, de hogy az összkép az életmű gazdagsága mellett annak legmaradandóbb darabjaira is rá fog világítani, az nem kérdés. A közéleti, Gulyás Márton által moderált fejezet felszólalói közt többek között Iványi Gábort, Juhász Pétert és Tóth Gábor Attilát is hallhatjuk, a Szépírók Társaságával együttműködésben szervezett irodalmi fejezetet többek között Radnóti Sándor, Fehér Renátó és reményeink szerint Végel László.

Köszönet Pap Ágnesnek.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza
,