Volt tegnap egy vadnyugat a Puskinban – Sergio Leone: Volt egyszer egy vadnyugat

Szerző: Braczkó Dóra

Még el sem kezdődött a film, de a mellettem ülő idős bácsi már összeszidta a vele érkezett idős nénit, amiért annak megcsörrent a telefonja. Igaza volt, a többi néző is hamar belátta, hogy ez nem az a vetítés, aminek baljós csendjeit, vagy Morricone-zenebetétjeit holmi telefoncsörgéssel vagy popcornropogtatással csak úgy meg lehetne törni.

claudia cardinale once upon a time in the west 2

Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat alkotása alatt áhítat van. Mindenki tudja, mi lesz a vége, bárki bármikor tud dúdolni belőle zenerészleteket, s ha esetleg valamelyik mégsem menne, ez az a megunhatatlan klasszikus, amit rendszeresen elcsíphetünk otthon ülve is valamelyik kábelcsatornán. És mégis, a mozi évtizedek után is teltházzal vetíti ezt a filmet, és ez nem csupán a szélesvászon varázsa.

once-upon-a-time-in-the-wes

Mert az első harmonikaszónál elakad a kollektív lélegzet, a gyerekgyilkosságnál egyszerre fagy az arcokra a rettenet, és az állomáson az új családját hiába váró Jill témájánál is egyszerre lesznek libabőrösek a karok. Nagyon kevés az olyan film, aminek az eszközrendszere ennyire időtállóan működik. Az egyébként is külön cikket érdemelne, hogy szerintem miért Morricone a valaha élt legnagyobb filmzeneszerző, de Leone zsenialitása is elvitathatatlan, ahogy egyszerre játszik a zenék pozicionálásával, az egyes szereplők témáinak időzítésével, vagy éppen a zene megtörésével, elhagyásával, csendekkel és zörejekkel. De nemcsak a zene, a tiszta vágások, a fény-árnyék zsonglőrködés, és a szempárokról, pisztolytáskákon matató kezekről készült szuperközelik is a westernfilmek bibliájává teszik az alkotást, s mindezek mellett persze nem elhagyható elem a tökéletes színészi játék sem, amit a főbb szereplők egytől egyig remekül hoznak.

7

A férfiakban a nyers erő, Jill karakterében a rendíthetetlen nőiség az, ami generációkon át imponál minden nézőnek. Számomra Charles Bronson ebben a filmjében a leghitelesebb,  Henry Fonda a leggonoszabb, és Claudia Cardinale a leggyönyörűbb. Kijár nekik a mozivászon, én pedig hálás vagyok a sorsnak, hogy a premier után jó sok év késéssel ugyan, de mégiscsak moziban is láthattam őket ebben a nagy klasszikusban.

once-upon-a-time-in-the-west-1

A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook oldalán: https://www.facebook.com/volt1x1vadnyugat

Fotók forrása: Pannonia Entertainment